Μυοσκελετικό σύστημα

Γενικά

Το μυοσκελετικό σύστημα είναι εκέινο το οποίο προσφέρει τη δομική υποστήριξη, αλλά και την εκούσια (ηθελημένη) κίνηση στο ανθρώπινο σώμα. Τα κύρια συστατικά του είναι: σκελετικοί (γραμμωτοί) μύες, τένοντες, σύνδεσμοι, χόνδροι, οστά. Όλες αυτές οι δομές συμμετέχουν στο σχηματισμό λειτουργικών και κινητών αρθρώσεων.

Μύες

Οι σκελετικοί (γραμμωτοί) μύες είναι υπεύθυνοι για την εκούσια (ηθελημένη) κινητικότητα. Οι λείοι μύες και ο καρδιακός μυς δεν ανήκουν στο μυοσκελετικό σύστημα. Οι σκελετικοί μύες αποτελούνται από μυικές ίνες στις οποίες καταλήγουν νευρικές ίνες από τα νευρικά κύτταρα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Από το ΚΝΣ ξεκινούν οι εντολές της σύσπασης των μυών κι εκτέλεσης της κίνησης στην οποία συμμετέχουν . Υπάρχουν περίπου 640 μύες στο ανθρώπινο σώμα και αποτελούν το 40% της μάζας του.

Τένοντες

Δομές συνδετικού ιστού πόυ συνδέουν τους μύες με τα οστά.

Σύνδεσμοι

Δομές συνδετικού ιστού που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους και ενισχύουν τις αρθρώσεις.

Χόνδροι

Οι αρθρικοί χόνδροι είναι δομές συνδετικού ιστού που παρεμβάλλονται μεταξύ των οστών στις αρθρώσεις και χρησιμεύουν σαν υλικά απορρόφησης των κραδασμών και των μηχανικών δυνάμεων τριβής που αναπτύσσονται κατά την κίνηση. Οι αρθρικοί χόνδροι δε διαθέτουν αγγεία και νεύρα.

Οστά

Τα οστά (κόκαλα) είναι κατασκευασμένα από συγκεκριμένο είδος συνδετικού ιστού (οστίτης ιστός) και αποτελούν το σκελετό του ανθρώπινου σώματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση