Προβλήματα μάθησης: Μήπως είναι απλά θέμα γυαλιών;

Τα προβλήματα μάθησης που μπορεί να παρουσιάζει ένα παιδί στο σχολείο είναι πιθανό να οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα όρασης, το οποίο δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους γονείς, τους δασκάλους ή από τον οικογενειακό του γιατρό. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα τετραετούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου το διάστημα 1997 έως και 2001, και κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι ένα στα πέντε παιδιά παρουσιάζει κάποιο αδιάγνωστο πρόβλημα όρασης.

Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο σε ορισμένες χώρες της Ασίας, όπως για παράδειγμα στην Ιαπωνία, όπου τα 60% των Γιαπωνέζων μέχρι την ηλικία των 17 χρονών εμφανίζουν μυωπία, ενώ στην Σιγκαπούρη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%.

Οταν ένα παιδί δεν μπορεί να διαβάσει τι γράφει ο δάσκαλος στον πίνακα ή όταν δεν βλέπει καθαρά τα γράμματα στο βιβλίο του είναι λογικό ότι οι επιδόσεις του στα μαθήματα θα υστερούν σε σχέση με αυτές των συμμαθητών του.

Αυτό όπως είναι φυσικό μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις και στην ψυχολογία του παιδιού, καθώς θα μειώνει την αυτοπεποίθηση του και μπορεί να το οδηγήσει σε αντικοινωνικές συμπεριφορές. Εχουν μάλιστα παρατηρηθεί και περιπτώσεις παιδιών, που θεωρήθηκε ότι είχαν μειωμένη πνευματική αντίληψη, ενώ απλά είχαν μειωμένη όραση.

Η θεαματική βελτίωση του παιδιού στο σχολείο όταν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της όρασης που αντιμετωπίζει, δείχνει καθαρά την σημασία που έχει ένας τακτικός έλεγχος από τον οφθαλμίατρο, ώστε το οποιοδήποτε πρόβλημα να αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει του.

Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι σε μερικές περιπτώσεις η έγκαιρη διάγνωση κάποιας πάθησης μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια, καθώς η μη άμεση αντιμετώπισή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική και μόνιμη απώλεια της οπτικής ικανότητας.

Για την παρατηρούμενη συνεχή αύξηση του αριθμού των παιδιών με προβλήματα όρασης ενοχοποιούνται περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ενώ όλο και περισσότεροι ερευνητές θεωρούν ότι η κληρονομικότητα και ορισμένα γονίδια παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση