πληγη μεσα στο ρουθουνι | αυγο βραστο δυσκοιλιοτητα | mmr εμβόλιο παρενέργειες | βυθοσκοπηση ματιου

Μαύρη σοκολάτα και κακάο μειώνουν την κακή χοληστερίνηΕνα διαιτολόγιο το οποίο είναι πλούσιο σε κακάο και μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των LDL (κακής χοληστερίνης), συγκρινόμενο με διαιτολόγια που δεν περιέχουν άλλες πηγές φλαβονοειδών, όπως είναι τα φρούτα, το κρασί και το τσάι, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Penn State, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Clinical Nutrition.

Στην έρευνα συμμετείχαν 10 άνδρες και 13 γυναίκες ηλικίας 21 έως 62 ετών. Για μία περίοδο 4 εβδομάδων οι μισοί ακολούθησαν μία δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και οι άλλοι μισοί δίαιτα με 22 γραμμάρια κακάο και 16 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας ημερησίως.

Μετά από ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων όπου όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη δική τους δίαιτα, η πρώτη ομάδα ακολούθησε τη δίαιτα με το κακάο και τη σοκολάτα και η δεύτερη τη δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή για άλλη μία περίοδο 4 εβδομάδων.

Από δείγματα αίματος που ελήφθησαν στο τέλος κάθε διαφορετικής δίαιτας, βρέθηκε ότι στη δίαιτα με τη σοκολάτα η οξείδωση της LDL ήταν κατά 8% χαμηλότερη απ' ό,τι στη δίαιτα χαμηλή σε φλαβονοειδή. Επιπλέον τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερίνη) ήταν υψηλότερα μετά τη δίαιτα με τη σοκολάτα.

Η επικεφαλής της έρευνας και διακεκριμένη καθηγήτρια διατροφής στο Penn State University Δρ. Penny Kris-Etherton τόνισε ότι η σοκολάτα και το κακάο είναι ¨ευχάριστες τροφές" που μπορούν παράλληλα να αποτελέσουν μέρος της υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μορφές που δεν περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες λίπους ή ζάχαρης.

Ωστόσο τόσο το κακάο όσο και η σοκολάτα δεν μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών συγκρινόμενα με τα φρούτα και τα λαχανικά που αποτελούν παράλληλα και πηγές διαιτητικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.