φθοριωση δοντιων κοστος | αιμοπτυση | μύλη κυηση | δωδεκαδακτυλος στομαχου | θωρακικα οστα | πυέλου

Η υπερβολική λήψη σιδήρου σχετίζεται με εντερικές λοιμώξειςΗ πρόσληψη σιδήρου σε μεγάλες ποσότητες πιθανόν να μην είναι υγιεινή αφού υπάρχει η πιθανότητα να αυξάνεται ο κίνδυνος για λοιμώξεις στο λεπτό έντερο, όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition.

Η επιστήμονες αναφέρουν ότι τα συμπληρώματα σιδήρου καθώς και τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά και άλλα προϊόντα διατροφής, τα οποία δημιουργήθηκαν με στόχο την καταπολέμηση της έλλειψης σιδήρου στο γενικό πληθυσμό, μπορεί να δημιουργεί άλλα προβλήματα υγείας, στα άτομα που δεν έχουν πρόβλημα με το σίδηρο.

Τα κύτταρα στο λεπτό έντερο έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν το σίδηρο από τις τροφές στο αίμα και στη συνέχεια σε διάφορα όργανα του σώματος. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για πολλές μεταβολικές διαδικασίες, όπως η δέσμευση και αποδέσμευση του οξυγόνου από τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Σε πειράματα στο εργαστήριο που έγιναν σε ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία είναι πανομοιότυπα με τα κύτταρα στο λεπτό έντερο, οι επιστήμονες μελέτησαν τα κύτταρα όταν έρχονται σε επαφή με το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella enteritidis) στο εργαστήριο, μετά από έκθεσή τους σε σίδηρο, ίδιας μορφής με αυτή που βρίσκεται στα συμπληρώματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κύτταρα τα οποία περιείχαν μεγάλες ποσότητες σιδήρου ήταν πιο ευάλωτα στη σαλμονέλα. Παράλληλα στα κύτταρα αυτά επέζησε μεγαλύτερος αριθμός βακτηρίων απ΄ ότι στα κύτταρα με φυσιολογικές ποσότητες σιδήρου.

Επιπλέον τα κύτταρα αυτά φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις με αποτέλεσμα οι μεγάλες ποσότητες σιδήρου να σχετίζονται πιθανόν και με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών στο λεπτό έντερο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.