Η υπερβολική λήψη σιδήρου σχετίζεται με εντερικές λοιμώξεις

Η πρόσληψη σιδήρου σε μεγάλες ποσότητες πιθανόν να μην είναι υγιεινή αφού υπάρχει η πιθανότητα να αυξάνεται ο κίνδυνος για λοιμώξεις στο λεπτό έντερο, όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition.

Η επιστήμονες αναφέρουν ότι τα συμπληρώματα σιδήρου καθώς και τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά και άλλα προϊόντα διατροφής, τα οποία δημιουργήθηκαν με στόχο την καταπολέμηση της έλλειψης σιδήρου στο γενικό πληθυσμό, μπορεί να δημιουργεί άλλα προβλήματα υγείας, στα άτομα που δεν έχουν πρόβλημα με το σίδηρο.

Τα κύτταρα στο λεπτό έντερο έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν το σίδηρο από τις τροφές στο αίμα και στη συνέχεια σε διάφορα όργανα του σώματος. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για πολλές μεταβολικές διαδικασίες, όπως η δέσμευση και αποδέσμευση του οξυγόνου από τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Σε πειράματα στο εργαστήριο που έγιναν σε ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία είναι πανομοιότυπα με τα κύτταρα στο λεπτό έντερο, οι επιστήμονες μελέτησαν τα κύτταρα όταν έρχονται σε επαφή με το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella enteritidis) στο εργαστήριο, μετά από έκθεσή τους σε σίδηρο, ίδιας μορφής με αυτή που βρίσκεται στα συμπληρώματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κύτταρα τα οποία περιείχαν μεγάλες ποσότητες σιδήρου ήταν πιο ευάλωτα στη σαλμονέλα. Παράλληλα στα κύτταρα αυτά επέζησε μεγαλύτερος αριθμός βακτηρίων απ΄ ότι στα κύτταρα με φυσιολογικές ποσότητες σιδήρου.

Επιπλέον τα κύτταρα αυτά φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις με αποτέλεσμα οι μεγάλες ποσότητες σιδήρου να σχετίζονται πιθανόν και με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών στο λεπτό έντερο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση