νόσος του crohn | εισωφαγος | δυσπνοια μετα το φαγητο | λιποπρωτεινη α lp a αυξημενη | τιμες τκε

Η λεπτίνη σχετίζεται και με τη δημιουργία θρόμβωνΤα υψηλά επίπεδα λεπτίνης, μία ορμόνης η οποία παράγεται από τα λιποκύτταρα του σώματος, μπορεί να εξηγούν το γιατί τα παχύσαρκα άτομα τείνουν να αναπτύσσουν επικίνδυνους θρόμβους στο αίμα, που μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, πολύ πιο συχνά απ΄ ό,τι τα άτομα που δεν είναι υπέρβαρα.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα πειραμάτων που έγιναν σε ποντίκια, δείχνουν ότι η λεπτίνη πιθανόν να ευθύνεται για τη δημιουργία θρόμβων στα παχύσαρκα άτομα, των οποίων η αιτία δημιουργίας δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η δημιουργία θρόμβων ξεκινά πιθανώς με την σύνδεση της λεπτίνης σε υποδοχείς λεπτίνης που βρίσκονται στα αιμοπετάλια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η λεπτίνη ελέγχει το σωματικό βάρος, επηρεάζοντας την όρεξη. Οταν τα επίπεδα της λεπτίνης αυξάνονται, ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα για διακοπή της όρεξης. Ομως στα πολύ παχύσαρκα άτομα αυτό το σύστημα ελέγχου της όρεξης δεν αποδίδει, καθώς τα παχύσαρκα άτομα γίνονται "ανθεκτικά" στα μηνύματα αυτά, με αποτέλεσμα σημαντική αύξηση των επιπέδων της λεπτίνης.

Ομως τα αυξημένα επίπεδα λεπτίνης που παρουσιάζουν οι παχύσαρκοι σχετίζονται με τη δημιουργία θρόμβων. Τα πειράματα στα ποντίκια έδειξαν ότι στα παχύσαρκα ποντίκια τα οποία δεν είχαν το γονίδιο για τους υποδοχείς της λεπτίνης, ο χρόνος δημιουργίας θρόμβων ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τα φυσιολογικά παχύσαρκα ποντίκια.

Παρόμοια αποτελέσματα είχε δείξει και παλαιότερη έρευνα σε περισσότερους από 1000 άνδρες, η οποία έδειξε ότι η λεπτίνη αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών θρομβωτικών επεισοδίων όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.