στιγμα αναιμιας συμπτωματα | www.loimoxi anapneustikou | ουλιτιδα αιτια | μικροβιακη αρθριτιδα

Διαβητικό μη κετωτικό υπερωσμωτικό κώμα


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Αποτελεί επιπλοκή του διαβήτη τύπου 2, χαρακτηρίζεται από βαρειά υπεργλυκαιμία χωρίς κέτωση, με υπερώσμωση (πολύ αυξημένη ωσμωτική πίεση του διάμεσου υγρού του οργανισμού) και βαριά αφυδάτωση. Υπάρχει συνήθως κάποιο εκλυτικό γεγονός (λοίμωξη, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, έγκαυμα, λήψη φαρμάκων [κορτικοστεροειδή, διουρητικά])

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Συνήθως ο ασθενής είναι ηλικιωμένος, που αγνοούσε την ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτου, ή που είχε διαβήτη τύπου 2, τον οποίο ρύθμιζε με δίαιτα. Ο ασθενής παρουσιάζεται ληθαργικός, σε σύγχυση, τα οποία γρήγορα μπορούν να εξελιχθούν σε σπασμούς και κώμα. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που υπάρχει σύγχυση με κάποιο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο ασθενής παρουσιάζεται βαριά αφυδατωμένος και συχνά ελλείπει με παθολογικό τρόπο το αίσθημα της δίψας. Δεν υπάρχει αναπνοή Kussmaul.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Χαρακτηριστικά έχουμε πολύ υψηλές τιμές σάκχαρου αίματος, πολύ υψηλή ωσμωτικότητα ορού, με εικόνα ήπιας νεφρικής ανεπάρκειας σαν απάντηση στην έντονη αφυδάτωση (προνεφρική αζωθαιμία). Το νάτριο μπορεί να είναι αρχικά μειωμένο από αραίωση, στη συνέχεια όμως, με την πρόοδο της αφυδάτωσης η τιμή του αυξάνεται.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία συνίσταται στην χορήγηση υγρών, ινσουλίνης και στην προσεκτική αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών, ιδίως καλίου και φωσφορικών. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται η βασική νόσος. Η χορήγηση υγρών πρέπει να γίνεται προσεκτικά για την αποφυγή εγκεφαλικού οιδήματος και επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι ηλικιωμένοι με προβλήματα στην καρδιά.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η θνητότητα είναι μεγαλύτερη από τη διαβητική οξέωση και ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στην εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.