εμβολη μεσεντεριου | πυρετοσ στα εμβολια ιλαρασ ανεμοβλογιασ | τι συμπτωματα εχει η υποταση

Από μικρές στο κάπνισμαΜισό εκατομμύριο γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους στην Ευρώπη, από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η μικρή ηλικία που ξεκινούν οι γυναίκες να καπνίζουν, που φθάνει την τρυφερή ηλικία των 13 χρόνων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο καρκίνος του πνεύμονα έχει γίνει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ παλιότερα τη θέση αυτή κατείχε ο καρκίνος του μαστού. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά την συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου, που φέτος είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά του καπνίσματος από τις γυναίκες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρίας ο αριθμός των γυναικών που καπνίζουν έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, σε αντίθεση με τους άνδρες καπνιστές που παρουσιάζουν μείωση, ενώ πολλά κορίτσια πριν καλά - καλά κλείσουν τα 13 τους χρόνια, αρχίζουν το κάπνισμα. Στην Ελλάδα, το 42% των γυναικών ηλικίας 26 - 40 ετών καπνίζει.

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο μεταξύ των κοριτσιών που προέρχονται από τις φτωχότερες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες και πιο εύκολα αρχίζουν το κάπνισμα, αλλά και πιο δύσκολα το κόβουν.

Το στοιχείο αυτό δείχνει το σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει στον τομέα της πρόληψης, τόσο μέσα στα σχολεία, όσο και από τους επαγγελματίες στον χώρο της Υγείας.

Οι γυναίκες πρέπει να πεισθούν ότι η ζωή χωρίς τσιγάρο είναι πιο όμορφη και να μην παρασέρνονται από τις διαφημίσεις και από τα διάφορα πρότυπα που προωθούν οι εταιρείες καπνού.

Οι συνέπειες του καπνίσματος δεν περιορίζονται μόνο στην εμφάνιση καρκίνου ή καρδιοπαθειών και πνευμονοπαθειών. Το κάπνισμα έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, μειωμένης γονιμότητας, επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, ενώ είναι δεδομένοι και οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών.

Αρνητική είναι και η επίπτωση του καπνίσματος στην ομορφιά μιας γυναίκας, καθώς επηρεάζει την υγεία του δέρματος, το χρώμα των δοντιών, την στοματική υγιεινή, κ.α.

Σε όσες γυναίκες καπνίζουν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι αργά να σταματήσουν το κάπνισμα και να βοηθηθούν στην προσπάθειά τους αυτή, τόσο ψυχολογικά, όσο και με πρακτικές συμβουλές, που θα κάνουν την προσπάθειά τους πιο εύκολη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.