Νόμπελ ελπίδας στη μάχη κατά του καρκίνου

Τις προσπάθειες των επιστημόνων να κατανοήσουν τους μηχανισμούς εκείνους, που παρεμβαίνοντας στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου έφερε στο προσκήνιο η απονομή του Βραβείου Νόμπελ της Ιατρικής για το 2001 στους Λίλαντ Χάρτουελ Τιμ Χαντ και Πολ Νορς.

Οι τρεις νομπελίστες είναι από τα σημαντικότερα ονόματα στην ογκολογική έρευνα. Εχουν προσφέρει τα μέγιστα στην αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο αναπαράγονται τα κύτταρα, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποκάλυπταν και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την άναρχη αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων.

Ο σερ Πολ Νερς είναι γενικός διευθυντής του Αυτοκρατορικού Ιδρύματος Καρκινικής Έρευνας, πολυβραβευμένος και στενά συνεργαζόμενος με τον Τιμ Χαντ, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Καρκινικής Έρευνας του Ν. Λονδίνου.

Ο καθηγητής Χάρτγουελ, που εργάζεται στο πανεπιστήμιο Γουάσιγκτον του Σηάτλ, είναι μια γενιά μεγαλύτερος από τους δύο βρετανούς συναδέλφους του. πριν από 30 χρόνια περίπου, εργαζόμενος με μαγιά (ζαχαρομύκητες, Saccharomyces cerevisiae) ανακάλυψε το γονίδιο που ήταν βασικά υπεύθυνο για τη διαδικασία πολλαπλασιασμού των κυττάρων.

Ο Λίλαντ Χάρτγουελ είχε βραβευθεί πολλάκις για την μεγάλη του προσφορά στην επιστήμη της γενετικής, την τελευταία 20ετία. Ήταν από τους πρωτοπόρους του νέου τομέα που άνθιζε μετά την ανακάλυψη του DNA, κι από κείνους που επεδίωξαν να απαντήσουν στα πρώτα, βασικά και στοιχειώδη ερωτήματα για την ανάπτυξη της έρευνας, απομονώνοντας τις κυτταρικές μεταλλάξεις στα ευμεγέθη κύτταρα τα μαγιάς και μελετώντας τα, εντοπίζοντας τα γονίδια πολλαπλασιασμού των κυττάρων (CDC genes) και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του καθενός τους. Μαζί με τον Τεντ Ουάινερτ, απόδειξε την ύπαρξη «σημείων ελέγχου» στη διαδικασία του κυτταρικού κύκλου, αναζήτησε τους «κανόνες» αυτών των ελέγχων, και μέσω όλων αυτών, προσέφερε τα μάλλα, για την κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην καρκινογένεση.

Σπούδασε στο ΜΙΤ και εργάστηκε, ως μεταπτυχιακός, στο Ινστιτούτο Σαλκ. Δίδαξε στο UCLA από το 1965 ως το 1973 και από το 1973 είναι καθηγητής γενετικής στο πανεπιστήμιο Γουάσιγκτον του Σηάτλ.

Η έρευνα των Νερς και Χαντ, είχε αντικείμενο γονίδια και ανθρώπινες οργανικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν την ζωή κι αναπαραγωγή του κυττάρου αλλά και τη μεταφορά γενετικού υλικού από μια κυτταρική γενιά στη επόμενη -η αποτυχία αυτής της μεταφοράς συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.

Ηγετική μορφή στην βρετανική ιατρική σκηνή, ο σερ Πολ Νερς, είναι από τους υπέρμαχους της παραγωγής φτηνότερων αντικαρκινικών φαρμάκων για τον τρίτο κόσμο. Σπούδασε βιολογία, στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμπινχαμ, διότι «είχε έναν εξαιρετικό καθηγητή βιολογίας στο γυμνάσιο, ο οποίος τον επηρέασε», κι έκανε διδακτορικό στη βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. Από το 1973 ως το 1984, ασχολήθηκε με την έρευνα σε διάφορα πανεπιστήμια (Βέρνη, Εδιμβούργο, Σάσεξ) ενώ από το 1984 εργάζεται στο Αυτοκρατορικό Ερευνητικό Ίδρυμα Καρκίνου στο Λονδίνο, όπου, από το Σεπτέμβριο του 1996 είναι γενικός διευθυντής. Είναι υπεύθυνος για την ανακάλυψη κι έρευνα της λειτουργίας του ανθρώπινου γονιδίου CDK1 -το οποίο εντόπισε το 1987- το οποίο ελέγχει περισσότερους από ένα παράγοντες στον ανθρώπινο αναπαραγωγικό κυτταρικό κύκλο κι είναι το «ανθρώπινο αντίστοιχο» αυτού που εντόπισε ο αμερικάνος Χάρτγουελ.

Ο δρ. Τιμ Χαντ ήταν εκείνος που ανακάλυψε την δράση των κυκλινών, πρωτεϊνών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου, ρυθμίζοντας τη δράση του γονιδίου CDK, υπεύθυνου για την παραγωγή πρωτεϊνών που καθορίζουν τον χρόνο και τον ρυθμό της κυτταρικής διαίρεσης.

Οι πολύ σημανικές τους ανακαλύψεις θα βοηθήσουν σημαντικά στη μελέτη της κυτταρικής ανάπτυξης αλλά και των προβλημάτων που παρουσιάζονται στον κυτταρικό κύκλο τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε χρωμοσωμικές μετατροπές, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε καρκινικά κύτταρα. Η εργασία τους μπορεί να προσφέρει νέες δυνατότητες για τη θεραπεία του καρκίνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση