Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1

Άλλες ονομασίες

Νεανικός σακχαρώδης διαβήτης, ινσουλινοεξαρτώμενος

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι ο διαβήτης που εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας (σε μερικές όμως περιπτώσεις σε αδύνατους ενήλικες και σε ηλικιωμένους κατά την πρώτη εμφάνιση της υπεργλυκαιμίας) και η ινσουλίνη πρακτικά απουσιάζει στο αίμα.

ΠΑΘΟΓΕΝΕΣΗ

Την στιγμή που εμφανίζεται, τα περισσότερα από τα β-κύτταρα του παγκρέατος έχουν ήδη καταστραφεί. Η φύση της καταστροφής είναι αυτοάνοση (δηλ σε κάποια στιγμή ο οργανισμός στρέφεται εναντίον των β-κυττάρων). Το γιατί είναι ακόμη ασαφές. Ενοχοποιούνται γενετικοί παράγοντες (επίπτωση στα μονοζυγωτικά δίδυμα 33%, συσχέτιση με σύστημα HLA [σύστημα αντιγόνων ιστοσυμβατότητας], όταν ο πατέρας εμφανίζει σακχαρώδη διαβήτη, η πιθανότητα να εμφανίσει το παιδί είναι 8%) και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες (ιοί, τοξικές ή φαρμακευτικές ουσίες).

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Εμφανίζεται πριν από τα 40, ο ασθενής έχει φυσιολογικό ή ελλατωμένο σωματικό βάρος, η ινσουλίνη πλάσματος είναι απούσα ή σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η γλυκαγόνη πλάσματος είναι αυξημένη, δεν ανταποκρίνεται με την χορήγηση αντιδιαβητικών δισκίων και η άμεση επιπλοκή είναι η κετοξέωση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ο τύπος 1 χαρακτηρίζεται από έντονη πολυουρία και πολυδιψία, έντονη αδυναμία ή κόπωση και από το συνδυασμό πολυφαγίας με απώλεια βάρους. Η νυκτερινή ενούρηση είναι έντονη, ενώ οι εκδηλώσεις από τους οφθαλμούς και τα νεύρα είναι λιγότερο εμφανείς.

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα