Πιθανή σύνδεση περιοδοντίτιδας με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος

Ασθενείς που πάσχουν από περιοδοντίτιδα (η βαρύτερη μορφή της ουλίτιδας), υπάρχει πιθανότητα να αναπτύσσουν μια ανοσολογική αντίδραση, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Οδοντιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μπάφαλο στην Ν. Υόρκη.

Οι μελετητές ανίχνευσαν την παρουσία μιας πρωτεΐνης (της C-reactive) στους ασθενείς αυτούς, η οποία παράγεται από τον οργανισμό όταν υπάρχει κάποια φλεγμονή. Η πρωτεΐνη αυτή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου καθώς θεωρείται ότι συμβάλλει στον μηχανισμό αποκόλλησης των αθηρωματικών πλακών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης στους ασθενείς που ανιχνεύονται στελέχη μικροβίων τα οποία εμπλέκονται στον μηχανισμό της εμφάνισης της περιοδοντικής νόσου, τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στο αίμα είναι ιδιαίτερα ψηλά.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ernesto De Nardin επισημαίνει ότι τα παραπάνω αποτελέσματα δεν σημαίνουν ότι όποιος δεν πλένει τα δόντια του κινδυνεύει να πάθει καρδιακή προσβολή, αλλά δείχνουν τους πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου που εμπλέκονται στην εκδήλωση των διαφόρων νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση