Γιατί οι άνδρες ζουν λιγότερο

Το γεγονός ότι οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο είναι πολύ πιο συχνοί στους άνδρες παρά στις γυναίκες, μειώνοντας και το μέσο όρο ζωής τους, μπορεί να αλλάξει, εάν γίνουν πιο κατανοητοί οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η διαφορά αυτή. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μία Βρετανίδα επιδημιολόγος από το τμήμα κοινωνικής ιατρικής του πανεπιστημίου του Μπρίστολ μετά από μελέτη στοιχείων από διάφορες χώρες που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του British Medical Journal.

Η δρ. Debbie Lawlor, μελέτησε τα στοιχεία αυτά προκειμένου να κατανοήσει το γιατί στις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει αυτή η διαφορά στη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια η μέχρι στιγμής πιο αποδεκτή εξήγηση, ότι τα οιστρογόνα δηλαδή ασκούν προστατευτική δράση και μειώνουν τον κίνδυνο στις γυναίκες, δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο γιατί οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο παρουσιάζουν αύξηση στους άνδρες ενώ στις γυναίκες παρουσιάζουν σταθεροποίηση ή και μείωση.

Πρέπει λοιπόν η διαφορά αυτή να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι δεν είναι αναπόφευκτοι, όπως η υψηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους, η οποία σημειώνει διαρκή αύξηση.

Η κατανόηση τέτοιων περιβαλλοντικών παραγόντων, που προκαλούν αυτές τις διαφορές στη θνησιμότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα για χώρες όπου οι θάνατοι από σταφανιαία νόσο παρουσιάζουν αύξηση, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση