Ενα τριαντάφυλλο για λιγότερο πόνο

Η θέα ενός τριαντάφυλλου ξυπνά ρομαντικά συναισθήματα σε μια γυναίκα, αλλά και το άρωμα του μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο της υποστηρίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Quιbec, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα τους στο επιστημονικό περιοδικό New Scientist. Κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει και για τους άντρες, αφού οι ευχάριστες μυρωδιές βελτιώνουν μεν την διάθεση τους, αλλά δεν έχουν καμία θετική επίδραση στο αίσθημα του πόνου.

Ειδικοί πραγματοποίησαν έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 40 άτομα, 20 άντρες και 20 γυναίκες. Τους ζητήθηκε να τοποθετήσουν το χέρι τους σε ζεστό νερό, για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούσαν, ενώ ταυτόχρονα θα αναδύονταν διάφορες μυρωδιές στον χώρο. Οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να αναφέρουν αν αισθάνονταν λιγότερο ή περισσότερο πόνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι γυναίκες έδειχναν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο, όταν μύριζαν άρωμα από τριαντάφυλλα ή αμυγδαλιές, ενώ οι άντρες δεν παρατήρησαν καμία μείωση στην ένταση του πόνου, ανεξάρτητα με το είδος του αρώματος που αναδυόταν στον χώρο.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν πως ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, που ευθύνεται για την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης, δραστηριοποιείται πιο εύκολα στις γυναίκες, γεγονός που δικαιολογεί την επίδραση του αρώματος στο αίσθημα του πόνου. Μάλιστα επισημαίνουν πως η διαφορετική αντίδραση των δύο φύλων οφείλεται είτε σε γενετικές διαφορές, είτε σε διαφορετικό τρόπο εκδήλωσης μιας συμπεριφοράς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση