Τα φάρμακα για την παχυσαρκία δε λειτουργούν από μόνα τους

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία δε λειτουργούν από μόνα τουςΕάν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που βρίσκονται σε μία διαρκή δίατα και η απώλεια βάρους αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα, τότε έχετε σίγουρα ακούσει για τα φάρμακα που υπάρχουν για την απώλεια βάρους. Και βέβαια ακούγονται πολλά γι’ αυτά όπως ότι απορροφούν το λίπος, καίνε το λίπος, αυξάνουν το μεταβολισμό, μειώνουν την πείνα. Ακούγεται λοιπόν σαν πανάκεια ένα τέτοιο χάπι, το οποίο θα το παίρνει κάποιος και θα χάνει βάρος και δε θα πεινάει. Μάλλον παράλογο είναι κάτι τέτοιο, διότι εάν ίσχυε, θα αποτελούσε σίγουρα την είδηση του αιώνα. Ναι υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν στην απώλεια βάρους, αλλά αυτά δεν είναι μαγικά φάρμακα που τα παίρνεις και χάνεις κιλά ενώ κυκλοφορούν και πολλά σκευάσματα τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα για το σκοπό αυτό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα περιττά κιλά δεν τα παίρνουμε μέσα σε ένα βράδυ ή μέσα σε μία εβδομάδα, οπότε ας μην έχουμε την απαίτηση να τα χάσουμε πολύ γρήγορα.

Υπάρχουν δύο βάσικές κατηγορίες φαρμάκων που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται τα φάρμακα τα οποία μειώνουν την απορρόφηση του διαιτητικού λίπους και στη δεύτερη τα φάρμακα που μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Η πρώτη κατηγορία φαρμάκων αναστέλλει τη δράση του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό του λίπους με αποτέλεσμα ένα μέρος του λίπος να αποβάλλεται χωρίς να έχει απορροφηθεί. Φυσικά οι πιθανές παρενέργεις δε λείπουν και αυτές αφορούν κωλικούς, διάρροια και εντερικές διαταραχές.

Τα φάρμακα της δεύτερης κατηγορίας από τη μεριά τους επιδρούν στα κέντρα ελέγχου πείνας του εγκεφάλου. Ομως η πείνα αποτελεί μόνο έναν από τους λόγους για τους οποίους τρώμε. Το φαγητό σήμερα δεν αποτελεί αποκλειστικά τον τρόπο πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, αποτελεί ολόκληρη κουλτούρα.

Ομως και στις δύο κατηγορίες φαρμάκων απαιτείται και τροποποίηση της διαιτητικής συμπεριφοράς αλλά και αύξηση της σωματικής άσκησης εάν θέλετε να δείτε αποτελέσματα.

Τα φάρμακα αυτά δε λειτουργούν από μόνα τους. Απλά μπορούν να αποτελέσουν ένα επιπλέον βοήθημα στα άτομα εκείνα που πρέπει πραγματικά να χάσουν βάρος.

Απευθύνονται δηλαδή στα άτομα, στα οποία ο βαθμός της παχυσαρκίας είναι τέτοιος που επιβάλλεται η απώλεια βάρους, μια και τα περιττά αυτά κιλά απειλούν ακόμα και τη ζωή του ατόμου.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι τα φάρμακα αυτά δεν απευθύνονται, σε καμία περίπτωση, στα άτομα που θέλουν να χάσουν 4 ή 5 κιλά προκειμένου να αποκτήσουν το ιδανικό βάρος ή και πολλές φορές πολύ χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Ακόμα και στις περιπτώσεις όμως των ατόμων με έντονο πρόβλημα παχυσαρκίας, τα φάρμακα δεν πρέπει να αποτελούν την πρώτη επιλογή. Η πρώτη επιλογή στο παχύσαρκο άτομο είναι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες με παράλληλη αύξηση της σωματικής άσκησης.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν σε μερικές περιπτώσεις να συνδυαστούν με τη λήψη κάποιου ειδικού σκευάσματος, το οποίο θα υποβοθάει την απώλεια βάρους.

Ομως η λήψη των φαρμάκων δεν μπορεί να γίνεται ισόβια. Αντίθετα η υιοθέτηση μίας σωστής διαιτητικής συμπεριφοράς, στα πλαίσια ενός γενικότερα υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση