Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος

Τα υπέρβαρα και κυρίως τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπυξης καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Journal of the American Medical Association.

Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος με το σακχαρώδη διαβήτη και τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, καταστάσεις στις οποίες μπορεί να οδηγήσει η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Στην τελευταία αυτή μελέτη συμμετείχαν 46.648 άνδρες ηλικίας 40 έως 75 ετών και 117.041 γυναίκες ηλικίας 30 έως 55 ετών, όλοι χωρίς να έχουν παρουσιάσει καρκίνο.

Ολοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν στοιχεία που αφορούσαν το σωματικό τους βάρος, το ύψος τους και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος τουλάχιστον 30, είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος σε σχέση με τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος μικρότερο του 23. Το ύψος επίσης συσχετίστηκε θετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος ενώ η σωματική άσκηση φαίνεται να ασκεί προστατευική δράση μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση