Υψηλά ποσοστά θανάτων από καρκίνο και καρδιαγγειακά στην Καβάλα

Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται τα δυο τελευταία χρόνια τα ποσοστά θανάτων από διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά στην Καβάλα. Το ληξιαρχείο του δήμου Καβάλας έδωσε στοιχεία του Ιουνίου σύμφωνα με τα οποία από τους 38 συνολικά θανάτους, οι 15 επήλθαν από καρδιαγγειακά νοσήματα, οι επτά από καρκίνο και οι έξι από εγκεφαλικά και μόνο οι τέσσερις από γεροντικό μαρασμό.

Οι πιο πολλοί θάνατοι σημειώνονται κάθε μήνα από καρδιακές ανακοπές σε άτομα κάθε ηλικίας. Η Καβάλα σε σύγκριση με άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας κατέχει το θλιβερό αυτό ρεκόρ και σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων οι οποίες έγιναν μεν ανεπίσημα αλλά έχουν βάση, οι πολλοί αυτοί θάνατοι αποδίδονται σε ρυπάνσεις διάφορων μορφών, σε κακές διατροφικές συνήθειες, στο κάπνισμα, την καθιστική ζωή, τον μη μικροβιολογικό έλεγχο κλπ.

Μάλιστα έγινε πρόταση από καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές του Δημόκριτου να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας μια εκτεταμένη έρευνα χρηματοδοτούμενη από την πολιτεία, ώστε να προκύψουν σαφή στοιχεία για τις αιτίες των θανάτων και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και παράλληλα να ενημερωθεί ο πληθυσμός για το τι πρέπει να αποφεύγει και σε ποιές ενέργειες επιβάλλεται να γίνει ώστε να μετριαστούν ή και να ελαχιστοποιηθούν οι αιτίες που προκαλούν τους θανάτους από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και καρκίνους.

Παρότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και απασχολεί τον ιατρικό κόσμο δεν έχει αρχίσει ακόμα μια τέτοια έρευνα που αφορά τη ζωή και το ιατρικό ιστορικό ενός ολόκληρου πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση