ντεπον μαζι με ρεντμπουλ κινδινοι | οριακη διαταραχη χωρισμος | φουσκωμα μπαλονιων ιατρικη

Δύο στους τρεις με γονίδιο της παχυσαρκίαςΗ παραλλαγή ενός γονιδίου, που συναντάται στο 80% των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση παχυσαρκίας. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για όσους ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να αδυνατίσουν, καθώς και άλλοι παράγοντες που περνούν από το χέρι μας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας γίνεται όλο και πιο έντονο τα τελευταία χρόνια στο Δυτικό κόσμο, με συνέπεια η επίπτωση των καρδιακών νοσημάτων, του διαβήτη, αλλά και πολλών μορφών καρκίνου να αυξάνεται διαρκώς. Στην Ελλάδα το 28% των γυναικών και το 29% των ανδρών είναι παχύσαρκοι, έχουν δηλαδή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή ΒΜΙ) μεγαλύτερο του 30.

Μέχρι σήμερα οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη γονιδίων που σχετίζονται μόνο με σπάνιες μορφές παχυσαρκίας. Επιστήμονες όμως από το Παρίσι επικέντρωσαν την έρευνα τους σε ένα γονίδιο το οποίο επιδρά έμμεσα στην παραγωγή της ινσουλίνης από τον οργανισμό και ιδιαίτερα στην παραλλαγή του με την ονομασία Type 1.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ύπαρξη αυτής της γονιδιακής παραλλαγής από μόνη της δεν αρκεί. Ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες, αλλά και ύπαρξη άλλων γονιδίων παίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο στο να γίνει ένα παιδί παχύσαρκο.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι χρόνο με το χρόνο το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών αυξάνεται και προβλέπεται πως αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί σε 20 χρόνια.

Στη διόγκωση του προβλήματος αυτού συμβάλλει και το γεγονός ότι πολλοί γονείς αδυνατούν να δεχτούν ότι το παιδί τους είναι αντικειμενικά παχύσαρκο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δε θεωρούν ότι η παχυσαρκία είναι πρόβλημα υγείας, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό δείχνει και την έλλειψη ενημέρωσής τους.

Στην Ελλάδα τέσσερα στα δέκα παιδιά κάτω των δέκα ετών είναι παχύσαρκα, ποσοστό που είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ τέσσερα στα δέκα από αυτά τα παιδιά έχουν τουλάχιστον τον έναν γονιό τους παχύσαρκο, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία έχει και τους δύο.

Τέλος και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), η παχυσαρκία δεν ευθύνεται μόνο για τα καρδιακά νοσήματα και το διαβήτη, αλλά σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση πολλών ειδών καρκίνου, ιδίως του παχέος εντέρου και των νεφρών.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.