πυλαια φλεβα | ηπατικη εγκεφαλοπαθεια | ακροαστικα | εμβολιο ερυθρας ιλαρας παρωτιτιδας | fimatiosi

Γυναικομαστία


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η διόγκωση του μαστού στους άνδρες δεν είναι ασυνήθης. Φυσιολογικά κατά την ορμονική έκρηξη της εφηβείας και κατά την γεροντική ηλικία συνήθως εμφανίζεται διόγκωση του ενός ή του άλλου μαστού. Επίσης το νεογέννητο συνήθως εμφανίζει διογκωμένους τους μαστούς λόγω επίδρασης των μητρικών ορμονών.

ΠΑΘΟΓΕΝΕΣΗ

Οι οργανικές παθήσεις που προκαλούν γυναικομαστία στους άνδρες, ουσιαστικά λειτουργούν με τρεις μηχανισμούς : ή μειώνεται η παραγωγή ανδρογόνων, ή αυξάνεται η παραγωγή οιστρογόνων ή τελικά, αυξάνεται η αντίσταση των περιφερικών ιστών στα ανδρογόνα.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Συχνά ενδοκρινικά αίτια είναι οι όγκοι των όρχεων , τα σύνδρομα ανδρικού υπογοναδισμού και ο υπερθυρεοειδισμός . Έκτοπη παραγωγή οιστρογόνων από όγκους, όπως είναι το βρογχογενές καρκίνωμα πνεύμονα, είναι μια άλλη αιτία. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι κλινικά, οι πιο συχνές αιτίες γυναικομαστίας είναι η ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια καθώς και η χρησιμοποίηση φαρμάκων. Τέτοια φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά είναι διουρητικά (σπιροναλακτόνη, φαινοθειαζίδες), αντιελκωτικά (σιμετιδίνη), αντικαταθλιπτικά, αναβολικά στεροειδή, καθώς και φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην καρδιολογία (δακτυλίτιδα, μεθυλντόπα). Η κατάχρηση αλκόολης καθώς και η χρήση ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη, μαριχουάνα) αποτελούν εξίσου συχνές αιτίες. Σε ηλικιωμένους με καρκίνο στον προστάτη που λαμβάνουν οιστρογόνα, η εμφάνιση γυναικομαστίας είναι συχνή.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

Η κλινική διερεύνηση της γυναικομαστίας έγκειται βασικά στη μέτρηση στο αίμα των ορμονών που είναι υπεύθυνες για τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου : τεστοστερόνη, οιστραδιόλη και ωχρινοτρόπου ορμόνης. Η μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης θα μας βοηθήσει στην διάγνωση χοριοκαρκινώματος των όρχεων. Η ακτινογραφία θώρακα θ’ αναζητήσει την ύπαρξη όγκου στον πνέυμονα.
Ένα σημαντικό ποσοστό γυναικομαστίας δεν έχει σαφή αιτιολογία και γι’ αυτό η γυναικομαστία χαρακτηρίζεται ιδιοπαθής.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.