βιταμινη α | συμπτωματα ατυπης πνευμονιας | γριπη και εγκυμοσυνη πρώτο τρίμηνο | ογκιδιο στο στομα | αντιβηχικα

Νέα στοιχεία στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού


Η απουσία του μορίου της κυκλίνης D1 αποτρέπει την εκδήλωση ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες σε ποντίκια που φέρουν απενεργοποιημένο το γονίδιο της κυκλίνης D1 και διασταυρώνονται με στελέχη ποντικών που υπερεκφράζουν τα ογκογονίδια ras και neu, η αναμενόμενη καρκινογένεση δεν συντελείται σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ποντίκια άγριου τύπου που φέρουν και εκφράζουν φυσιολογικά το συγκεκριμένο γονίδιο.

Η παρατήρηση αυτή αφορά μόνο τα επιθηλιακά κύτταρα και τις πορείες καρκινικού μετασχηματισμού που σχετίζονται μόνο με τα παραπάνω ογκογονίδια. Σε αντίστοιχα πειράματα με χρήση των ογκογονιδίων wnt-1 και myc , τόσο σε επιθηλιακά κύτταρα όσο και σε φιμπροπλάστες δεν παρατηρήθηκε ανάλογη καταστολή της καρκινογένεσης.

Η κυκλίνη D1 ανήκει στην οικογένεια των κυκλινών D – τύπου μαζί με τις D2 και D3. Τα μόρια αυτά σχετίζονται με τη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου, όπου ενεργοποιώντας τα μόρια CDK4 και CDK6 δίνουν το έναυσμα για το διπλασιασμό του γενετικού υλικού του κυττάρου.

Ο αποκλειστικός συνδετικός κρίκος μεταξύ των ογκογόνων μοριακών μονοπατιών των ογκογονιδίων ras και neu με την επέμβαση στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου και τελικό στόχο τον καρκινικό μετασχηματισμό , είναι η κυκλίνη D1. Προφανώς η απουσία του μορίου αυτού καθιστά ανεπαρκή τη μετάδοση σήματος προς καρκινογένεση από τα συγκεκριμένα μονοπάτια και ο όγκος δεν εμφανίζεται.

Είναι ακόμα σημαντικό το γεγονός ότι σε περιπτώσεις καρκινικών μετασχηματισμών σε οργανισμούς που φέρουν λειτουργικό το γονίδιο της D1, παρατηρείται υπερέκφραση του συγκεκριμένου γονιδίου και δεν υπάρχει επίδραση στην έκφραση των υπόλοιπων κυκλινών, στοιχείο επιπρόσθετο στην άποψη πως η συγκεκριμένη κυκλίνη είναι ο μόνος «μεσάζοντας» στη μεταγωγή του σήματος για καρκινογένεση.

Το πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης , όπως προτείνουν άλλωστε και οι συντάκτες της συγκεκριμένης εργασίας είναι η αντι-κυκλίνη D1 θεραπεία. Η θεραπευτική δηλαδή αγωγή που στους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του μαστού θα έχει σα στόχο την καταστολή της έκφρασης του γονιδίου ή την απενεργοποίηση της λειτουργίας του μορίου της κυκλίνης D1, με στόχο την «ανακοπή» του καρκινικού σηματοδoτικού μηχανισμού που προφανώς ωθεί προς καρκινογένεση.

Το ερώτημα που παραμένει , όπως πάντα άλλωστε , είναι το είδος και ή έκταση των ενδεχόμενων παρενεργειών από μια τέτοιου είδους θεραπευτική αγωγή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.