ποια θερμοκρασια θεωρειται πυρετοσ | υπερπλασια επινεφριδιων

Το Ε4 της καρδιάς των καπνιστώνΑν και είναι γνωστό σε όλους ότι το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν μπορέσει να βρουν μια ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα γιατί άλλοι καπνιστές τελικά εμφανίζουν την νόσο και γιατί άλλοι όχι. Η εξήγηση αυτού του φαινομένου είναι πιθανώς η ύπαρξη της παραλλαγής E4 του γονιδίου Apo –E, το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που βοηθά στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας γενετιστών και καρδιολόγων του University College στο Λονδίνο, του Ινστιτούτου Wolfson και του νοσοκομείου του Αγίου Βαρθολομαίου, φαίνεται ότι η παρουσία του Ε4 τετραπλασιάζει τις πιθανότητες να εμφανίσει ένας καπνιστής στεφανιαία νόσο.

Το Apo –E συναντάται σε 3 παραλλαγές: την Ε2, την Ε3 και την Ε4. Οπως είναι γνωστό κάθε άνθρωπος έχει δύο αντίγραφα κάθε γονιδίου, ένα από τον πατέρα του και ένα από την μητέρα του. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και μόνο ένα αντίγραφο του Ε4 να υπάρχει, ο κίνδυνος για στεφανιαία αυξάνει σημαντικά. Στον γενικό πληθυσμό η παραλλαγή Ε4 ανευρίσκεται σε ποσοστό 25%.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 3000 ανδρών ηλικίας 50-61 ετών, για 8 χρόνια. Σε όλους τους συμμετέχοντες αρχικά μετρήθηκαν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τους και αξιολογήθηκαν και τυχών άλλοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Επίσης με μεθόδους ανάλυσης του DNA, διαπιστώθηκε πια παραλλαγή του γονιδίου Apo –E είχαν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι κάπνιζαν είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Οι καπνιστές που διέθεταν την παραλλαγή Ε4 παρουσίαζαν τριπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με αυτούς που δεν κάπνιζαν.

Οταν μάλιστα συνυπολογίζονταν και άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, τότε ο κίνδυνος τετραπλασιαζόταν. Ανδρες που δεν κάπνιζαν και έφεραν το γονίδιο Ε4 δεν κινδύνευαν περισσότερο σε σχέση με τους άλλους μη καπνιστές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι και να υπάρξει κάποιο γενετικό τεστ που να βοηθά στην εύκολη και γρήγορη ανίχνευση του γονιδίου δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιου είδους θεραπεία. Ο μόνος και ασφαλέστερος τρόπος για έναν καπνιστή να μειώσει τον κίνδυνο να νοσήσει από στεφανιαία νόσο είναι να διακόψει το κάπνισμα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.