Η νόσος των καπνιστών απειλή για τους Ελληνες

Η νόσος των καπνιστών απειλή για τους ΕλληνεςΠερισσότεροι από 300.000 Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), μία νόσο που εμφανίζεται κυρίως στους καπνιστές, ενώ κάθε χρόνο προσβάλλονται περίπου 5.000 άτομα. Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι στη χώρα μας η αύξηση των θανάτων από την πάθηση αγγίζει το 70%, καθώς η Ελλάδα ανήκει στις χώρες “υψηλού κινδύνου”, λόγω του μεγάλου αριθμού καπνιστών. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων της G.O.L.D. (Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τη Xρόνια Aποφρακτική Πνευμονοπάθεια) για το 2002, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 28ου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου.

Συντονιστής της Επιτροπής GOLD στην Ελλάδα είναι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης κ. Νικόλαος Σιαφάκας, ο οποίος ήταν και ο επιστημονικός συντονιστής της ημερίδας.

Εισηγητές ήταν οι πνευμονολόγοι – μέλη της επιτροπής GOLD κ. Ουρανία Αναγνωστοπούλου και κ. Πανδώρα Χριστάκη, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων κ. Σταύρος Κωνσταντόπουλος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Οι επιστήμονες μίλησαν για τη δυνατότητα περιορισμού των επιπτώσεων της νόσου, εάν οι καπνιστές ηλικίας άνω των 40 ετών υποβληθούν σε σπιρομέτρηση. Παράλληλα, οι καπνιστές κάθε ηλικίας, που έχουν τα ύποπτα συμπτώματα, δηλαδή δύσπνοια, χρόνιο βήχα και πτύελα, θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό τους.

Ο κ. Ν. Σιαφάκας αναφέρθηκε στην εκπόνηση μελέτης από διεθνή ομάδα εργασίας, με την οποία ορίστηκαν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση, την αντιμετώπιση και την πρόληψη της Xρόνιας Aποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

H Μελέτη της Ομάδας Εργασίας GOLD, παρέχει συστάσεις βάσει στοιχείων για την κλινική αντιμετώπιση της νόσου και αποτελεί το πρώτο βήμα μιας διεθνούς προσπάθειας για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που προκαλεί.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Την προσπάθεια των επιστημόνων προσυπογράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και το Εθνικό Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό και Αιματολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (NHLBI). Σε πρώτη φάση, επικεντρώνεται σε εφαρμογή των Κατευθυντήριων Γραμμών σε εθνικό επίπεδο, ενώ στη συνέχεια η προσοχή θα εστιαστεί στους οικογενειακούς γιατρούς και στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τους Έλληνες ειδικούς – μέλη της επιτροπής GOLD, οι κατευθυντήριες γραμμές που δίδονται συχνά είναι μη ρεαλιστικές και δύσκολες στην εφαρμογή τους.

Ωστόσο, έχουν ληφθεί υπόψη οι διαφορές σε συστήματα περίθαλψης σε ολόκληρο τον κόσμο και παρέχεται ένα πρακτικό πρόγραμμα για την εισαγωγή αποτελεσματικών θεραπειών.

“Καθώς συνεχίζουμε να αναζητούμε βελτιωμένες θεραπείες – με απώτερο πάντα στόχο, την ίαση – είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την εκπαίδευση των κλινικών ιατρών παγκοσμίως, προκειμένου να διαγιγνώσκουν καλύτερα και να αντιμετωπίζουν την καταστρεπτική αυτή νόσο”, επισημαίνει ο κ. Ν. Σιαφάκας.

Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η Χ.Α.Π. ή όπως μπορεί να ονομαστεί διαφορετικά “νόσος των καπνιστών” εκδηλώνεται στο 10% των ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών. Το ποσοστό μπορεί να “εκτιναχθεί” στο 17% σε άτομα χαμηλής κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης.

Με δεδομένο ότι το 90% των ασθενών είναι καπνιστές και ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα, η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία των κρατών “υψηλού κινδύνου”.

Η Χ.Α.Π. χαρακτηρίζεται από μειωμένη ροή αέρα η οποία δεν είναι πλήρως αναστρέψιμη. Ο περιορισμός της ροής αέρα είναι συνήθως προοδευτικός και συνδέεται με μη φυσιολογική φλεγμονώδη απάντηση των πνευμόνων σε επιβλαβή σωμάτια ή αέρια.

Τα συμπτώματα ποικίλουν, ξεκινώντας από βήχα και παραγωγή πτυέλων στα άτομα που βρίσκονται “σε κίνδυνο” και φθάνοντας σε καρδιακή ανεπάρκεια στα άτομα με βαριά νόσο.

Μετά την εκτέλεση της σπιρομέτρησης οι ασθενείς ταξινομούνται με βάση την βαρύτητα και προτείνεται αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα. Η άμεση διακοπή του καπνίσματος, η αντιμετώπιση των παροξύνσεων αλλά και της χρόνιας φάσης της νόσου θα μειώσει τις βλαβερές συνέπειές της.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση