Το μέντιουμ της καρδιάς

Ενα νέο λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί σαν την κρυστάλλινη σφαίρα του μέντιουμ, και θα μπορεί να προβλέπει τον κίνδυνο προσβολής από έμφραγμα για μία χρονική περίοδο πέντε ετών, παρουσιάστηκε από το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιολογίας (British Heart Foundation) στα επίσημα εγκαίνια των νέων εργαστηρίων του, στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ο καθηγητής κ. Patrick Vallance, παρουσίασε το νέο αυτό πρόγραμμα το οποίο εκτιμά τον κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα, υπολογίζει τα οφέλη της ιατρικής παρέμβασης και βοηθά τόσο του γιατρούς όσο και τους ασθενείς να αποφασίσουν για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μείωσης του κινδύνου.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε παραμέτρους όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, οι τιμές της αρτηριακής πίεσης και τα επίπεδα της χοληστερόλης, προκειμένου να εκτιμήσει τον κίνδυνο πιθανής καρδιαγγειακής νόσου, με γραφική και αριθμητική παράσταση.

Ενα δίλημμα το οποίο αντιμετωπίζουν πολλοί επαγγελματίες της υγείας, είναι το τι συμβουλή θα δώσουν στα νεαρά άτομα στα οποία έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, παρά το νεαρό της ηλικίας τους και δε βρίσκονται σε επίπεδο στο οποίο πρέπει να γίνει θεραπεία.

Το νέο αυτό πρόγραμμα προσφέρει λοιπόν τη δυνατότητα εκτίμησης της κατάλληλης χρονικής στιγμής για φαρμακευτική θεραπεία, όπως είναι η χορήγηση σκευασμάτων για τη μείωση της χοληστερόλης.

Η τελευταία έκδοση του προγράμματος, που κυκλοφορεί ήδη, έχει τη δυνατότητα να προβλέπει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων για δέκα χρόνια και χρησιμοποιείται ήδη από 5.000 οικογενειακούς γιατρούς στη Μ. Βρετανία.

Η εκτίμηση του κινδύνου που παρέχει το πρόγραμμα, έχει βασιστεί σε μαθηματικές εξισώσεις που προκύπτουν από μία μοναδική επιδημιολογική μελέτη (Framingham populations), η οποία ξεκίνησε το 1948 και βασίζεται στη μελέτη 10.000 ατόμων, τα οποία κάθε 3-4 χρόνια υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και παρέχουν στοιχεία για τον τρόπο ζωής τους και τη διατροφή τους.

Η επιδημιολογική αυτή μελέτη αποτελεί την κύρια πηγή για τους αιτιολογικούς παράγοντες για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που είναι σήμερα γνωστοί.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση