Το δάκτυλο της καρδιάς

Το δάκτυλο της καρδιάςΒρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ δικαιώνουν μετά από χρόνια όσους κοίταζαν το δάκτυλο ενώ τους έδειχναν το φεγγάρι, αποδεικνύοντας την άμεση συνάρτηση του μήκους του παράμεσου με την πιθανότητα καρδιακής προσβολής. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό British Journal of Cardiology το κλειδί αυτής της σχέσης φαίνεται ότι είναι γονίδια τα οποία ελέγχουν τα επίπεδα παραγωγής της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, η οποία έχει αποδειχτεί ότι δρα προστατευτικά στην καρδιά, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζουν και την ανάπτυξη των δακτύλων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ο λόγος του δείκτη προς το παράμεσο ενός αγοριού δείχνει την πιθανότητα να υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής του και μάλιστα σε νεαρή ηλικία.

Ο παράμεσος στους άνδρες έχει συνήθως 2% μεγαλύτερο μήκος από τον δείκτη. Για να βρούμε την σχέση των δύο δακτύλων δεν έχουμε παρά να διαιρέσουμε το μήκος του δείκτη δια του μήκους του παράμεσου.

Οταν το αποτέλεσμα είναι μικρότερο του 0,9 -δηλαδή όταν ο δείκτης είναι μικρότερος από τον παράμεσο- τότε το άτομο κινδυνεύει λιγότερο να υποστεί καρδιακή προσβολή σε σχετικά μικρή ηλικία, ενώ όταν το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο του 1 ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται.

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ John Manning, η σχέση αυτή πιστοποιεί την ύπαρξη αυξημένου κινδύνου και όχι μία βεβαιότητα, καθώς υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή και το κάπνισμα, οι οποίοι με την σειρά τους επηρεάζουν καθοριστικά τον παραπάνω κίνδυνο.

Ετσι, η παραπάνω σχέση δεν αποτελεί παρά μία πρώιμη ένδειξη, η οποία όμως μπορεί να οδηγήσει έγκαιρα στην υιοθετήση πιο υγιεινών τρόπων διαβίωσης, δρώντας ουσιαστικά σαν ένα καμπανάκι κινδύνου, τόσο για τους γονείς ενός παιδιού, όσο κια για το ίδιο το άτομο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι Ο Δρ John Manning, με παλαιότερες έρευνες του είχε διαπιστώσει επίσης σχέση μεταξύ του μήκους των δακτύλων με αυξημένη πιθανότητα νόσησης από κατάθλιψη, αλλά και με τις αθλητικές ικανότητες ενός ατόμου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση