Εφηβες: Ομάδα υψηλού κινδύνου για εκτρώσεις

Εφηβες: Ομάδα υψηλού κινδύνου για εκτρώσειςΣημαντική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των εφήβων που καταφεύγουν στην έκτρωση προκειμένου να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, γεγονός που αποδίδεται τόσο στη μείωση της ηλικίας έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας όσο και στην έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Οι έφηβες υψηλού κινδύνου, είναι συνήθως μεταξύ 16-18 ετών, άγαμες, έχουν δυσκολία πρόσβασης στα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού και προέρχονται από κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα σε συνέντευξη τύπου της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων κυκλοφορίας του αντισυλληπτικού χαπιού.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας, καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ε. Κουμαντάκης, επεσήμανε ότι ο ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο η Ελληνίδα ελέγχει την αναπαραγωγικότητά της και η έλλειψη προγραμματισμού για τον αριθμό των παιδιών που επιθυμεί να αποκτήσει, οδηγούν σε προκλητές εκτρώσεις με όλες τις πιθανές επιπλοκές τους.

Αυτό έχει σαν συνέπεια τόσο ψυχολογικές και οργανικές βλάβες στην ίδια τη γυναίκα, αλλά και τον αιφνίδιο ανισοσκελισμό μεταξύ γεννήσεων και θανάτων, επιτείνοντας το ήδη σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας.

Ο Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού Μαιευτήρας- Γυναικολόγος κ. Ν. Σαλάκος τόνισε ότι σε πρόσφατη έρευνα στις H.Π.A., το 40% της εφηβικής εγκυμοσύνης αφορούσε νεαρές κάτω των 17 ετών.

Από αυτές 30% καταλήγουν σε έκτρωση και 14% αποβάλουν. Το 40% των εφήβων που έκαναν διακοπή κύησης, στατιστικά θα προβούν και σε δεύτερη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 75% των κυήσεων στην εφηβεία ήταν ανεπιθύμητες.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σε μεθόδους αντισύλληψης ή λαθεμένη επιλογή μεθόδου. Επεσήμανε μάλιστα ότι οι αντισυλληπτικές μέθοδοι που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι έφηβοι διαφέρουν από εκείνες των ενηλίκων.

Ο κ. Σαλάκος ανέφερε ότι στην Ευρώπη το ‘χάπι’ θεωρείται η πλέον διαδεδομένη και ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης, με πολύ χαμηλά ποσοστά εκτρώσεων, ενώ στην Ελλάδα μόλις το 2,5% των γυναικών χρησιμοποιεί αντισυλληπτικό χάπι με την έκτρωση να χαρακτηρίζεται ειρωνικά σαν η πλέον δημοφιλής μέθοδος αντισύλληψης.

Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι γυναίκες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, όπως με θρομβοφλεβίτιδα, όγκους στο στήθος, υπερβολικά παχύσαρκες ή με καρδιολογικά προβλήματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το χάπι.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση