Φοβούνται υπερβολικά τον πυρετό οι γονείς

Από “πυρετοφοβία” διακατέχονται πολλοί γονείς στις Ηνωμένες Πολιτείες με αποτέλεσμα να χορηγούν καταχρηστικά αντιπυρετικά χάπια και σιρόπια, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους. Την προειδοποίηση αυτή κάνουν Αμερικανοί παιδίατροι με άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας την “Παιδιατρική” .

Ο κ. Μάικλ Κροκέτι, κύριος συντάκτης της μελέτης, γράφει ότι πρόθεση του άρθρου δεν είναι να πει απλώς: “αγνοείστε τον πυρετό, μη σας στεναχωρεί, δεν είναι σοβαρό πρόβλημα”, αλλά να λύσει ορισμένες παρεξηγήσεις.

Ο πυρετός είναι μια χρήσιμη αντίδραση του οργανισμού, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία περιβάλλοντος που δεν εξυπηρετεί την ανάπτυξη των μικροβίων. Ακόμη, η μορφή του πυρετού πολλές φορές βοηθά στη διάγνωση της υποκείμενης νόσου. Συνεπώς, δεν είναι πάντα χρήσιμο να ρίχνουμε τον πυρετό.

Υπάρχουν, όντως, ορισμένες φορές που παιδιά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από τον πυρετό, όπως τα βρέφη που είναι μικρότερα των τριών μηνών, παιδιά με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, παιδιά που υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι ορισμένοι γονείς χορηγούν πολύ συχνά ή σε μεγάλες δόσεις αντιπυρετικά φάρμακα, όπως ακεταμινοφαίνη που η συχνή λήψη της ή σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ. Ακόμη, οι κομπρέσες, τις οποίες ο ίδιος δεν συνιστά, πρέπει να γίνονται με χλιαρό νερό και όχι κρύο, ενώ απαγορεύονται οι εντριβές με οινόπνευμα.

Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις που λήφθηκαν από 340 γονείς. Το 56% αυτών είπαν ότι ανησυχούν πολύ για τη ζημιά που ο πυρετός μπορεί να κάνει στο παιδί και το 52% διευκρίνισαν ότι θερμομετρούν το παιδί ανά ώρα, όταν αυτό είναι σε εμπύρετη κατάσταση. Το 73% δήλωσαν ότι κάνουν κομπρέσες στα παιδιά για να πέσει ο πυρετός και τα 2/3 αυτών τις έκαναν με λανθασμένο τρόπο δηλαδή με οινόπνευμα ή κρύο νερό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση