Γυναίκες και κάπνισμα

Νέες γυναίκες που θέλουν να έχουν κομψή σιλουέτα, προσελκύονται από τις διαφημίσεις των καπνοβιομηχανιών που προσφέρουν “γυναικείες μάρκες τσιγάρων” σε χαμηλές τιμές και δωρεάν δείγματα, επισημαίνει η έκθεση της ΠΟΥ με τίτλο “Γυναίκες και η επιδημία του καπνού. Προκλήσεις για τον 21ο αιώνα”.

Περίπου το 12% των γυναικών σε όλο τον κόσμο είναι καπνίστριες σε σχέση με το 48% των ανδρών. Η διαφορά, ωστόσο, μικραίνει. Η ΠΟΥ κατέγραψε υψηλά ποσοστά των νεαρής ηλικίας καπνιστριών σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες

Οι γυναίκες υποφέρουν όλο και περισσότερο από ασθένειες που έχουν σχέση με το κάπνισμα, είτε γιατί οι ίδιες γίνονται φανατικές καπνίστριες είτε γιατί εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Αν οι χώρες δεν εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα, σύντομα οι θάνατοι από ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, θα αυξηθούν δραματικά”, προειδοποιεί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Η γενική διευθύντρια της ΠΟΥ κ. Μπρούντλαντ, γιατρός και πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας τόνισε ότι τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν πως το κάπνισμα των γονιών συμβάλλει στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων συνδρόμου του αιφνίδιου παιδικού θανάτου, άσθματος, βρογχίτιδας, πνευμονίας και συχνών κρυολογημάτων στα παιδιά.

Οι γυναίκες, ιδίως αυτές που είναι στην ηλικία τεκνοποίησης είναι πολύ ευάλωτες. Εκτός από καρκίνο του πνεύμονα, οι καπνίστριες έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος και του τραχήλου της μήτρας.

Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για αγγειοκαρδιακές ασθένειες, κυρίως όταν λαμβάνουν αντισυλληπτικά από το στόμα. Οι καπνίστριες έχουν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στειρότητας, καθυστέρηση στη σύλληψη, πρόωρη εμμηνόπαυση και χαμηλότερη οστική μάζα σε σχέση με γυναίκες που δεν καπνίζουν, καταλήγει η έκθεση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση