σκωληκοειδίτιδα | ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου γόνατος | ελκος δωδεκαδακτυλου | παχυ εντερο

Ενα απλό βότανο εναντίον της κατάθλιψης


Τα αποτελέσματα από πολλές μέχρι σήμερα μελέτες έχουν δείξει ότι μία ουσία που περιέχεται στο εκχύλισμα από το Αγκάθι του Αγίου Ιωάννη (St John's Wort, υπέρικο, βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο), που ονομάζεται 'υπερικίνη', μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη αλλά μέχρι σήμερα υπήρχαν λιγοστά πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία για αυτή την ευεργετική επίδραση στους ανθρώπους.

Μία μεγάλη όμως τυχαιοποιημένη και διπλή - τυφλή έρευνα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη Γερμανία και ανακοινώθηκε στο επίσημο περιοδικό του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου (Βritish Medical Journal - τεύχος 321), δίνει πλέον μία ξεκάθαρη εικόνα για την αδιαμφισβήτητη αντικαταθλιπτική δράση του Υπέρικου.

Η έρευνα αυτή μελέτησε ασθενείς με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έλαβαν είτε σκευάσματα που περιείχαν το βότανο, είτε τη γνωστή αντικαταθλιπτική ουσία ιμιπραμίνη. Στην πρώτη ομάδα κατατάχθηκαν με τυχαίο τρόπο 157 ασθενείς, ενώ στη δεύτερη 167 ασθενείς. Η όλη μελέτη είχε συνολική διάρκεια 1.5 μήνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αξιολογήθηκαν με τον γνωστό πίνακα με την κλίμακα κατάθλιψης του Hamilton και έδειξαν ότι οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν το βότανο, είχαν οριακά καλύτερα αποτελέσματα από αυτούς που έλαβαν ιμιπραμίνη. Συγκεκριμένα στην πρώτη ομάδα η βαθμολογία της κατάθλιψης έπεσε από το 22.4 στο 12, ενώ στη δεύτερη ομάδα έπεσε από το 22.1 στο 12.8.

Η έρευνα αυτή είχε όμως και δύο ακόμη σημαντικά αποτελέσματα που αξίζει να μελετηθούν από την ιατρική κοινότητα:

Στην πρώτη ομάδα (με το βότανο), εμφάνισε κάποιες ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες συνολικά το 39% των ασθενών και αποσύρθηκε λόγω αυτών μόνο το 3%, ενώ στην ομάδα της ιμιπραμίνης παρενέργειες εμφάνισε το 69% των ασθενών και αποσύρθηκαν τελικά από τη μελέτη το 16%.

Το τελικό συμπέρασμα της μελέτης αυτής είναι ότι το βότανο είναι θεραπευτικά τουλάχιστον ισοδύναμο με την ιμιπραμίνη στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και είναι σαφώς καλύτερα ανεκτό από τους ασθενείς. Οι έρευνες συνεχίζονται και θα μελετηθεί στη συνέχεια η αποτελεσματικότητα αυτή σε πλέον μακροχρόνια εφαρμογή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.