Ελπίδες ότι ο καρκίνος θα νικηθεί κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα

Η θεαματική εξέλιξη στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια, μετά από χρόνια σκληρής προσπάθειας, κάνει τους ογκολόγους να τολμούν να λένε σήμερα ότι ο καρκίνος θα νικηθεί στον αιώνα που διανύουμε.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στον τομέα της μοριακής βιολογίας και η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, ανοίγουν νέες προοπτικές, σύμφωνα με τους αμερικανούς εμπειρογνώμονες που έλαβαν μέρος στις εργασίες του 37ου ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Για τον αμερικανό ογκολόγο, Μ. Ντράκερ, διευθυντή του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Ορεγκον, υπάρχουν μεγάλες ελπίδες να νικηθεί ο καρκίνος, δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τις καρδιοαγγειακές νόσους, όπως έγινε τον 20ό αιώνα για μάστιγες όπως η πνευμονία, η γρίπη, η φυματίωση.

“Στον 21ο αιώνα, θα καταφέρουμε να βρούμε όλα τα παθογόνα μοριακά φαινόμενα σε όλες τις μορφές του καρκίνου: σύντομα θα είμαστε ικανοί να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη φαρμάκων όχι μόνο για τη θεραπεία της νόσου αλλά και φάρμακα για την πρόληψή της”.

Ο Δρ Ντράκερ είναι ο “πατέρας” του “Glivec” (STI-571) του χαπιού κατά της χρόνιας μυελικής λευχαιμίας (LMC) το οποίο μόλις πρόσφατα έλαβε την έγκριση να κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά.

Η λήψη αυτού του “θαυματουργού” μορίου οδήγησε στην ύφεση της νόσου στο 90% των ασθενών. Η νόσος, σπάνια μορφή καρκίνου του αίματος, είναι γνωστή από το 1845 και μέχρι και σήμερα δεν υπήρχε θεραπεία.

Είναι το πρώτο φάρμακο, αποτέλεσμα της μοριακής έρευνας, μιας νέας στρατηγικής στη μάχη κατά του καρκίνου που επιτίθεται ειδικά στις πρωτεΐνες που απορυθμίζονται στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων με αποτέλεσμα τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους, αφήνοντας αλώβητα τα υγιή κύτταρα.

“Για πρώτη φορά οι ερευνητές διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για να εξετάσουν τη μοριακή ανατομία των καρκινικών κυττάρων, ώστε να μπορέσουν να ανιχνεύσουν τις πρωτεΐνες που προκαλούν τον καρκίνο”, εξηγεί ο διευθυντής του Αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ρ. Κλάουζνερ.

Για τον Δρ Τζον Μέντελσον, του αντικαρκινικού κέντρου Αντερσον στο Τέξας, η επανάσταση αυτή θα οδηγήσει σε εξατομικευμένες θεραπείες. “Δεν θα λέμε πια μόνο ότι η Κυρία Χ πάσχει από καρκίνο του μαστού αλλά και ποια είναι τα τέσσερα γονίδια που δεν είναι φυσιολογικά στην Κυρία Χ και έτσι θα τη θεραπεύουμε”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση