Ελπίδες για παρασκευή εμβολίου κατά της ηπατίτιδας C

Σημαντικός αριθμός ατόμων που είχε προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C και εν συνεχεία είχε θεραπευτεί, αναπτύσσει ανοσία απέναντι σε νέα λοίμωξη από τον ιό, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες στην παρασκευή εμβολίου ενάντια στη νόσο.

Το 85% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό της ηπατίτιδας C αναπτύσσει χρόνια λοίμωξη. Υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο 170 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μεγάλος αριθμός ναρκομανών. Σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Β και Α δεν υπάρχει εμβόλιο που να προφυλάσσει από τη νόσο.

Σε άρθρο τους στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ αναφέρουν ότι σε έρευνα που αφορούσε άτομα που έκαναν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αντιμετωπίσει με επιτυχία μία λοίμωξη από ηπατίτιδα C είχαν τις μισές πιθανότητες να επανανοσήσουν, σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν νοσήσει ποτέ από τη νόσο.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα ο οργανισμός να αναπτύξει ανοσία απέναντι στην νόσο και συνεπώς να παρασκευασθεί ένα εμβόλιο, κάτι που κρίνεται απαραίτητο αν αναλογιστεί κανείς την μεγάλη επίπτωση της νόσου, ιδίως μεταξύ των ναρκομανών και τις σημαντικές της επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση