ερπητικη ουλοστοματιτιδα στα παιδια | διαστρεμμα γναθου | συμπτωματα υποπαραθυρεοειδισμου

Θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση των μεταβολικών νόσων των οστώνΝέα όπλα στην μάχη κατά της οστεοπόρωσης - ασθένεια που πλήττει 1 στις 3 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση - έχουν πλέον στα χέρια τους οι επιστήμονες. Διαγνωστικές μέθοδοι όπως η περιφερική ποσοτική υπολογιστική τομογραφία και η χρήση νεώτερων βιοχημικών δεικτών (διάφορα θραύσματα του μορίου του κολλαγόνου), παρέχουν καλύτερη εκτίμηση της ποιότητας του οστού και του ρυθμού ανακατασκευής του αντίστοιχα.

Στα μεταβολικά νοσήματα των οστών (από τα οποία πολύ κοινότερο είναι η οστεοπόρωση) ανήκουν και η οστεομαλάκυνση, ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η νεφρική οστεοδυστροφία, η παραμορφωτική οστείτιδα (νόσος του Paget) αλλά ακόμη και η μεταστατική νόσος των οστών, αφού και σε αυτή την περίπτωση διαταράσσεται ο οστικός μεταβολισμός.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 30-40% των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών θα παρουσιάσουν στη ζωή τους κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50% για τις γυναίκες άνω των 80 ετών, ενώ ένας στους 6 άνδρες (ποσοστό 17%) ηλικίας άνω των 65 ετών θα υποστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα.

Τα μεταβολικά νοσήματα των οστών αποτέλεσαν το αντικείμενο του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ρέθυμνο.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που μας απεστάλη σχετικά με τις εργασίες του συνεδρίου αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΕΜΜΟ και της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας - Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτρη Χατζηδάκη, τα μεταβολικά νοσήματα των οστών περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα διαταραχών της φυσιολογίας των αλάτων του σκελετού.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο βαθμός της διαταραχής ποικίλει ανάλογα με τη φύση του νοσήματος. Για παράδειγμα, στην οστεομαλάκυνση και στην οστεοπόρωση μειώνεται η περιεκτικότητα του σκελετού σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα τα οστά να υστερούν σε μηχανική αντοχή και να γίνονται επιρρεπή σε κατάγματα.

Στον Ελληνικό χώρο, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης, "θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στο φάσμα των μεταβολικών παθήσεων των οστών κατέχει η οστεοπόρωση αφού με εξαίρεση τις μεταστάσεις στον σκελετό από νεοπλάσματα άλλων οργάνων, τα άλλα μεταβολικά νοσήματα των οστών είναι ευτυχώς σπανιότερα".

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο συνέδριο στους μηχανισμούς δράσης των οιστρογόνων στα οστικά κύτταρα ενώ συζητήθηκαν οι σύγχρονες αιτίες τις οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Μεσογειακή Αναιμία και η έλλειψη αυξητικής ορμόνης "ενοχοποιούνται" σε αρκετές περιπτώσεις για την εκδήλωση οστεοπόρωσης. Επιπρόσθετα, οστεοπόρωση μπορεί να προκληθεί και από την χορήγηση κάποιων φαρμάκων, όπως τα κορτικοειδή, τα αντιεπιληπτικά και τα διάφορα ανοσοκατασταλτικά.

Ενδιαφέρουσα αναφορά έγινε σχετικά με την χορήγηση του ασβεστίου στο πλαίσιο τόσο της προληπτικής όσο και της θεραπευτικής αγωγής της οστεοπόρωσης και διευκρινίστηκαν διάφορα σημεία όπως η δράση του στην υπέρταση, αν πρέπει να χορηγείται όταν υπάρχουν αποτιτανώσεις στα αγγεία, λίθοι στα νεφρά ή την χολή καθώς και η κατάλληλη δοσολογία και τρόπος χορήγησης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.