Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία

Στις σημαντικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη διάγνωση και θεραπεία των νόσων του πεπτικού συστήματος, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, καθηγητής παθολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κ. Επαμεινώνδας Τσιάνος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιάνος στις προόδους που συντελούνται στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του πεπτικού σωλήνα, ο οποίος στις διάφορες εντοπίσεις του στα όργανα του πεπτικού συστήματος (οισοφάγος, στόμαχος, έντερο, ήπαρ και πάγκρεας) αποτελεί το συχνότερα εμφανιζόμενο καρκίνο του ανθρώπου.

Ειδικότερα στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου θα τονιστεί στο συνέδριο η σημασία της σωστής διατροφής, των ανακαλύψεων της μοριακής βιολογίας, της ενδοσκόπησης του πεπτικού, στην πρόληψη πολλών καρκίνων του πεπτικού σωλήνα, της εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού για την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου, καθώς και η σημασία του καθολικού εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.

Αλλά και στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης του πεπτικού καρκίνου θα αναπτυχθούν διεξοδικά οι δυνατότητες της ενδοσκοπικής τεχνικής στη διάγνωση, αλλά και οι σύγχρονες δυνατότητες της χειρουργικής και άλλων θεραπευτικών μεθόδων.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου, πρόσθεσε ο κ. Τσιάνος, περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με Έλληνες και ξένους επιστήμονες για θέματα, που απασχολούν το γαστρεντερολόγο, τον παθολόγο, το γενικό ιατρό, το χειρουργό, τον ακτινολόγο και ακτινοθεραπευτή, τον παιδίατρο, τον ανοσολόγο, τον ογκολόγο, αλλά και όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη γαστρεντερολογία.

Στόχοι του συνεδρίου, του πρώτου του νέου αιώνα, είναι:

Η κατάδειξη της προόδου και της ποικιλίας των επιστημονικών εξελίξεων στον τομέα της γαστρεντερολογίας με τη συμβολή πολλών αλληλοσυμπληρούμενων ειδικοτήτων από τη βασική έρευνα μέχρι την κλινική πράξη

Η ανάδειξη μέσα από τα κύρια θέματα του συνεδρίου της σημασίας της ογκολογίας του πεπτικού, που προοδευτικά καταλαμβάνει όλο και κεντρικότερη θέση στην καθημερινή έρευνα

Η κατά το δυνατόν προβολή του έργου των Ελλήνων γαστρεντερολόγων, αλλά και ξένων διακεκριμένων επιστημόνων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση