Μετά τον άνθρακα η ευλογιά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των επιθέσεων με άνθρακα, όμως μια νέα απειλή βιολογικού πολέμου έρχεται στην επιφάνεια, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες του ιού της ευλογιάς.

Επιστήμονες από τη Ρωσία, που επί εποχής Σοβιετικής Ενωσης ασχολούνταν με την καλλιέργεια μικροβίων, κάνουν έκκληση για μαζικό εμβολιασμό εναντίον του θανατηφόρου αυτού ιού και παραδέχονται ότι πολλοί Ρώσοι ερευνητές, των οποίων οι αμοιβές είναι πενιχρές, είναι πιθανό να ενδώσουν στα χρήματα που μπορεί να τους προσφέρουν ορισμένα κράτη για τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας της “πρώτης γραμμής” στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμβολιαστεί προληπτικά εναντίον της ευλογιάς, μιας αρρώστιας που υποτίθεται ότι έχει εξαλειφθεί από το 1981.

Η ευλογιά είναι ένα από τα φοβερότερα βιολογικά όπλα γιατί μεταδίδεται εύκολα και το ποσοστό θνησιμότητάς της είναι πολύ μεγάλο.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι οι μόνες χώρες που έχουν την άδεια να διαθέτουν δείγματα ιού της ευλογιάς για εργαστηριακά πειράματα. Τα δείγματα αυτά φυλάσσονται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Επιστήμονες όμως εκφράζουν φόβους ότι χώρες όπως το Ιράκ και η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να έχουν δείγματα του ιού.

Ο κ. Λεβ Σανταχτσίγιεφ, διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Βέκτορ, στο οποίο βρίσκονται τα δείγματα του ιού, επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι το παγκόσμιο σύστημα υγείας δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει την απειλή της ευλογιάς. “

Από την πλευρά του ο κ. Ντόναλντ Χέντερσον, πρώην διευθυντής της μονάδας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την εξάλειψη της ευλογιάς ,είχε δηλώσει πριν δύο χρόνια ότι χρειάζονται μόνο έξι εβδομάδες για να εξαπλωθεί η ασθένεια σε όλον τον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση