Πολύχρωμες αλλεργίες

Η Πρωτομαγιά αποτελεί μια ευκαιρία για τον άνθρωπο της πόλης να ξεφύγει έστω και για μια μέρα από τον ασφυκτικό κλοιό της καθημερινότητας, τον θόρυβο, την κίνηση, την ρύπανση και να βρεθεί για λίγο κοντά στη φύση, μαζεύοντας λουλούδια ή απλά απολαμβάνοντας έναν υπνάκο κάτω από τον ίσκιο ενός δένδρου. Παίρνει την οικογένειά του, φορτώνει τα πράγματά του στο αυτοκίνητο και φεύγει για την πιο κοντινή εξοχή. Καθαρός αέρας, δάσος, θάλασσα και η φύση στολισμένη με τα πιο φανταχτερά της χρώματα. Ο συνηθισμένος από το καυσαέριο οργανισμός του, αρχίζει και παίρνει βαθιές ανάσες και τότε αρχίζει το… φτέρνισμα. Η μύτη μπουκώνει, τα μάτια κλαίνε, τα αυτιά βουίζουν και ο ήρωάς μας, δυστυχής, καταριέται την αλλεργία του.

Η άνθηση των αλλεργιών συνοδεύει αυτή των λουλουδιών και των δένδρων. Γενικά η περίοδος ανθοφορίας διαρκεί από το Μάρτιο έως και τον Οκτώβρη: Στα δένδρα ξεκινά νωρίτερα, το γρασίδι ακολουθεί και τελευταία έρχονται τα λουλούδια.

Ολα τα φυτά δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Ωστόσο, τα φυτά με τα έντονα λουλούδια, όπως οι τριανταφυλλιές, οι νάρκισσοι και οι μαργαρίτες, συνήθως δεν προκαλούν αλλεργίες, γιατί η γύρη τους είναι μεγάλη και κηρώδης και πολύ βαριά για να μεταφερθεί με τον αέρα. Δένδρα, όπως οι λεύκες, οι ιτιές, τα πεύκα, οι μουριές και οι ακακίες ενοχοποιούνται για τις περισσότερες αλλεργίες που οφείλονται στη γύρη.

Τα αλλεργικά συμπτώματα μειώνονται σε ένταση συνήθως όταν ο καιρός είναι υγρός, νεφελώδης ή βροχερός και χωρίς αέρα. Ο ξηρός, ζεστός καιρός με αέρα, βοηθάει στην ανθοφορία και στη διασπορά της γύρης, άρα και στην επίταση των αλλεργιών.

Κανόνες προστασίας

Μερικοί πρακτικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να χαρείτε περισσότερο τη φύση περιλαμβάνουν:

Κρατήστε τα παράθυρα του αυτοκινήτου κλειστά την ώρα του ταξιδιού. Το ίδιο ισχύει και για τα παράθυρα του σπιτιού κατά τη διάρκεια της νύκτας. Ετσι προλαμβάνεται η είσοδος της γύρης στο σπίτι και στο αυτοκίνητο.

Χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό, το οποίο κρυώνει, ξηραίνει και καθαρίζει τον αέρα.

Περιορίστε τις δραστηριότητές σας την περίοδο της μέγιστης συγκέντρωσης γύρης στον αέρα. Αυτή είναι συνήθως μεταξύ 2-4 το μεσημέρι.

Μείνετε στο σπίτι σας όταν η υγρασία είναι υψηλή ή υπάρχουν άνεμοι οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σκόνης και γύρης.

Επιλέξτε για τις διακοπές σας μια παραλία, ή ένα μέρος κοντά στη θάλασσα, γιατί αυτά τα μέρη θεωρούνται ότι είναι πιο ελεύθερα από τη γύρη.

Πριν φύγετε εκδρομή, συμβουλευθείτε τον αλλεργιολόγο σας, προκειμένου να προμηθευτείτε κάποια φάρμακα που θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Διαβάστε επίσης