Aπλά μέτρα για την προστασία από τον καρκίνο του δέρματος

Δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή πλούσια σε μη κορεσμένα λιπαρά, το τσάι του βουνού, η βιταμίνη Α, η ασπιρίνη, και η σόγια, είναι μερικοί από τους παράγοντες, που σύμφωνα με το Δρ James M. Spencer, διευθυντή του τμήματος Δερματολογικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Sinai της Νέας Υόρκης, μπορούν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος αποκτούν τη σημασία που τους αρμόζει κατόπιν εορτής. Το αποτέλεσμα είναι η ετήσια αύξηση των συγκεκριμένων καρκίνων, γεγονός που έχει ως κύρια αιτία, την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Υπολογίζεται, ότι μόνο στις ΗΠΑ, θα διαγνωσθούν φέτος ένα εκατομμύριο νέες περιπτώσεις.

Κάνοντας ανασκόπηση σχετικών προσφάτων εργασιών, ο Δρ Spencer υποστήριξε ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φύλλα του πράσινου τσαγιού και της σόγιας, φαίνεται ότι ανακόπτουν την ανάπτυξη των όγκων σε αρχικά επίπεδα.

Η προφύλαξη από την εμφάνιση των όγκων του δέρματος επεκτείνεται στη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά ή πλούσια σε μη κορεσμένα λιπαρά και τη χρησιμοποίηση κοινών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως είναι η ασπιρίνη. Για την τελευταία, ο Δρ Spencer επισήμανε, ότι η χρόνια χρήση της σε χαμηλές δόσεις, φαίνεται ότι έχει σημαντικό προληπτικό αποτέλεσμα.

Ως προς τη βιταμίνη Α, νεώτερες έρευνες έδειξαν ότι η καθημερινή λήψη της για 5 χρόνια, περιορίζει σημαντικά το σχηματισμό δερματικών όγκων, σε 2.300 ασθενείς με προκαρκινικές βλάβες που εξετάστηκαν. Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο γεγονός, ότι η βιταμίνη Α συσσωρεύεται στον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει σημαντικό ερεθισμό στο ήπαρ και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης δεν φαίνεται να βοηθά ασθενείς με προχωρημένη προκαρκινική βλάβη στο δέρμα.

‘Εφ’ όσον απαιτούνται 10-20 χρόνια για να ολοκληρωθεί η καρκινογένεση στο δέρμα, αυτά τα νέα μέτρα, αποτελούν γοητευτική προοπτική διερεύνησης για την προφύλαξη μετά την έκθεση στον ήλιο’ κατέληξε ο Δρ Spencer.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση