Η πιο κακή χοληστερίνη

Οταν μια μορφή χοληστερίνης, γνωστή ως λιποπρωτεΐνη χαμηλού μοριακού βάρους (LDL) οξειδωθεί, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη σοβαρής καρδιοπάθειας. Δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά προλαμβάνει αυτήν την οξείδωση. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα και δημοσιεύεται στο περιοδικό “Circulation: Journal of the American Heart Association”.

Οι ερευνητές μελέτησαν 135 ασθενείς που παρουσίαζαν ποικίλα σημεία και συμπτώματα στηθάγχης. Σαράντα πέντε ασθενείς είχαν ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου, 45 είχαν ασταθή στηθάγχη, 45 είχαν τυπική στηθάγχη και υπήρχε παράλληλα και μια ομάδα ελέγχου, χωρίς συμπτώματα.

Το συμπέρασμα είναι ότι, όσο πιο σοβαρή είναι η καρδιακή κατάσταση, τόσο πιο αυξημένα είναι τα επίπεδα της οξειδωμένης LDL. Συγκεκριμένα, ασθενείς με έμφραγμα, είχαν 64% μεγαλύτερα επίπεδα στο αίμα από τους ασθενείς με ασταθή στηθάγχη, οι οποίοι είχαν 2 φορές υψηλότερα επίπεδα από τους ασθενείς με σταθερή στηθάγχη και 4 φορές υψηλότερα από την ομάδα ελέγχου.

Στη δεύτερη φάση της μελέτης βρήκαν ότι οι ασθενείς με ασταθή στηθάγχη είχαν, στο σημείο βλάβης των στεφανιαίων αγγείων, 7 φορές υψηλότερα επίπεδα οξειδωμένης LDL, από τους ασθενείς με τυπική στηθάγχη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η οξειδωμένη LDL μπορεί να χρησιμεύσει σα δείκτης σοβαρότητας της καρδιακής νόσου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση