5.000 λόγοι για να κόψετε το τσιγάρο

Πέντε χιλιάδες διαφορετικές ουσίες στη σύνθεση του καπνού, θεωρούνται σήμερα υπεύθυνες για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος, την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζει αλματώδη αύξηση τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.

Σε ορισμένες μάλιστα χώρες έχει ξεπεράσει ως αιτία θανάτου στις γυναίκες τον καρκίνο του μαστού. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής πνευμονολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κ. Ζαγορουλίδης.

Το βενζο(α)πυρένιο και οι Ν-νιτροζαμίνες έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν μεταλλάξεις δρώντας στο DNA των ανθρωπίνων κυττάρων, ενώ υπάρχουν άλλες 48 ουσίες του καπνού που και αυτές θεωρούνται σήμερα υπεύθυνες για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα.

Στις βλαβερές ουσίες, που εμπεριέχονται στο ίδιο το φυτό, έρχονται να προστεθούν και τα υπολείμματα βλαβερών φυτοφαρμάκων. Το κάπνισμα 10 τσιγάρων τη μέρα επταπλασιάζει και 20 τσιγάρων 13 πλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, που μας απέστειλε η Ελληνική Εταιρία κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ενόψει του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον καρκίνο του πνεύμονα, που θα λάβει χώρα στη Χαλκιδική από τις 26 έως τις 29 Απριλίου στο Ξενοδοχείο ‘Ακτή Σάνη’, το παθητικό κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 5% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνείς μελέτες, που μόλις ολοκληρώθηκαν, δείχνουν ότι ο γάμος με καπνιστή αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα κατά 26%. Από άλλες νεότερες μελέτες προκύπτει ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα προϊόντα του καπνού με αποτέλεσμα αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης όγκων και κυρίως καρκίνου του πνεύμονα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση