Κύτταρο κλειδί κατά των αυτοάνοσων νοσημάτων

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν για πρώτη φορά πώς ο οργανισμός δημιουργεί έναν εξειδικευμένο τύπο κυττάρου, που παίζει ρόλο κλειδί στο να εμποδίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να στρέφεται κατά των υγιών κυττάρων του οργανισμού μας.

Το ευρήματα των επιστημόνων μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για διαταραχές που προκαλούνται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο λύκος, η αρθρίτιδα και ο διαβήτης, σύμφωνα με επιστήμονες του ινστιτούτου Ουίσταρ στη Φιλαδέλφεια.

Στις ασθένειες αυτές τα κύτταρα του οργανισμού δέχονται επίθεση από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που φυσιολογικά πρέπει να αποκρούουν μολυσματικούς παράγοντες όπως ιοί και βακτήρια.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού παράγει “ρυθμιστικά κύτταρα Τ” που είναι πολύ σημαντικά στο να εμποδίσουν τον οργανισμό να αυτοκαταστρέφεται. Πρόσθεσαν ότι αυτά τα ρυθμιστικά κύτταρα Τ είναι πλήρως συντονισμένα προς την αναγνώριση των πρωτεϊνών του οργανισμού και ότι η αποτυχία να σχηματιστεί μια πλήρης σειρά των κυττάρων αυτών, μπορεί να είναι κύριος παράγοντας στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση “Φύση Ανοσολογίας” υποδεικνύουν ότι η παρασκευή διαφορετικών τύπων των κυττάρων Τ στο εργαστήριο, μπορεί να αποτελέσει μελλοντική στρατηγική στην αντιμετώπιση τέτοιων νόσων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση