αερια αρτηριακου αιματοσ φυσιολογικεσ τιμεσ | μελιταιος πυρετος | σύνδρομο zollinger-ellison | αυτοανοσο

Κάπνισμα γένους θηλυκούΜορφή επιδημίας έχει πάρει το κάπνισμα μεταξύ των γυναικών τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η επίπτωση στο γυναικείο πληθυσμό των νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα (καρκίνος του πνεύμονα, καρδιαγγειακές παθήσεις, κ.α.) να πλησιάζει πλέον αυτή των ανδρών. Στις ΗΠΑ, το 30% των μαθητριών του Λυκείου καπνίζουν, ενώ το 39% των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα αφορά γυναίκες, ποσοστό που είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό του 1965. Τα δυσοίωνα αυτά στοιχεία προέρχονται από εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική με επικεφαλής τον Δρ. David Satcher και τα αποτελέσματα της οποίας, ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο των Αμερικανών Γενικών Χειρουργών.

Από το 1950, ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα έχει αυξηθεί κατά 600 φορές. Από το 1980, περίπου 3 εκατομμύρια γυναίκες πέθαναν από καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακή νόσο και άλλα νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Ο Δρ. Satcher, δήλωσε ότι: "πήρε περίπου 25 χρόνια, να μικρύνει το χάσμα και ο αριθμός των γυναικών που καπνίζουν να εξισωθεί με αυτόν των ανδρών. Οι γυναίκες, εκτός του ότι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους άνδρες, αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερα προβλήματα, όπως επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, διαταραχές στην έμμηνο ρύση και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας".

Στα 100 κορίτσια που πηγαίνουν στο λύκειο, τα 35 καπνίζουν. Συνολικά 22 εκατομμύρια Αμερικανίδες καπνίζουν. Οι γυναίκες με φτωχό μορφωτικό επίπεδο, έχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καπνίσουν. Το 2001, ο καρκίνος του πνεύμονα πρόκειται να σκοτώσει 68.000 Αμερικανίδες, ενώ ο αριθμός για τον καρκίνο του μαστού είναι 41.000.

Επίσης, ο δρ. Satcher επισημαίνει ότι αν και η διαφημιστική καμπάνια της βιομηχανίας τσιγάρων, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, στοχεύει περισσότερο στις γυναίκες, στις πολιτείες εκείνες, όπως η Καλιφόρνια, στις οποίες έχει δοθεί σημαντική έμφαση στην αντικαπνιστική εκστρατεία, η επίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ 1988 και 1997 έπεσε στο 4,8%, σε σύγκριση με το 13,2% σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Δρ. Barbara Phillips, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Πνεύμονα, δήλωσε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου, όταν κάποιος σταματάει το κάπνισμα, επιστρέφει στο φυσιολογικό μετά από 10 χρόνια.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.