λαγονοψοϊτης μυς | συχνοουρια πολυουρια | genitika organa ginekas | αερια στο εντερο πονος

Η ακεταμινοφαίνη μπορεί να κρύβει κινδύνους για το ήπαρΤην έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, έπειτα από έρευνα που έδειξε ότι η ουσία ακεταμινοφαίνη, που εμπεριέχεται σε πολλά φάρμακα, κυρίως σε "αθώα" παυσίπονα, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση του ήπατος, όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ακεταμινοφαίνη, πιο γνωστή ως το φάρμακο "Tylenol", εγείρει ανησυχίες στις υγειονομικές αρχές. Στις αντενδείξεις που αναγράφονται στα φάρμακα με την ουσία αυτή, τονίζεται ο ασθενής να μην προχωρεί στη λήψη τους, αν έχει ή προτίθεται να καταναλώσει περισσότερα από τρία αλκοολούχα ποτά, καθώς ο συνδυασμός της ουσίας με αλκοόλ δηλητηριάζει το ήπαρ.

Οι τελευταίες ανησυχίες εστιάζονται στις περιπτώσεις που η ουσία λαμβάνεται σε μεγάλη δοσολογία και επί μακρό διάστημα ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Ακεταμινοφαίνη εμπεριέχεται σε πολλά φάρμακα, όπως για τον πονοκέφαλο, το κρυολόγημα, τη γρίπη και σε παυσίπονα.

"Καθώς φάρμακα με ακεταμινοφαίνη πωλούνται χωρίς συνταγή γιατρού, ο κόσμος πιστεύει ότι είναι ασφαλή και τα παίρνει με τα πρώτα κιόλας συμπτώματα αδιαθεσίας", επεσήμανε ο δρ. Ουίλιαμ Λι, του Νοτιοδυτικού Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, επικεφαλής της έρευνας.

Τα στοιχεία του Λι δείχνουν ότι η χορήγηση μεγάλων δόσεων ακεταμινοφαίνης μπορεί να είναι σοβαρότερη αιτία για νεφρική ανεπάρκεια, σε σχέση με άλλα φάρμακα που συνταγογραφούνταν και απαγορεύτηκαν πρόσφατα, γιατί δηλητηρίαζαν το ήπαρ, όπως το φάρμακο Rezulin για το διαβήτη.

Ο Λι εντόπισε τουλάχιστον 300 κρούσματα οξείας νεφρικής ανέπαρκειας σε 22 νοσηλευτικά κέντρα και βρήκε ότι το 38% αυτών έχει σχέση με την ακεταμινοφαίνη, έναντι του 18% που βρέθηκε να έχει σχέση με άλλα φάρμακα.

Τα ευρήματα έχουν προκαλέσει έκπληξη και ανησυχία στην αμερικανική Οργάνωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που αυτό το μήνα ξεκίνησε έρευνα για το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος από τη λήψη ενός παυσίπονου και αν οι καταναλωτές χρειάζονται λεπτομερέστερες διευκρινίσεις, ώστε να το παίρνουν με ασφάλεια.

Η FDA ζήτησε στοιχεία και από τη Βρετανία, όπου πολλοί είναι εκείνοι που κατέφευγαν στην ακεταμινοφαίνη για να αυτοκτονήσουν. Για το λόγο αυτό οι βρετανικές υγειονομικές αρχές όρισαν περιορισμένο αριθμό χαπιών να πωλείται κάθε φορά.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.