Ραχιτικά τα παιδιά στο Αφγανιστάν λόγω έλλειψης τροφής και νερού

Το 40%-50% των παιδιών στο Αφγανιστάν είναι ραχιτικά κάτι που υποδηλώνει “μια χρόνια έλλειψη τροφής”, ανακοίνωσε από τη Γενεύη ο Δρ Αγκοστίνο Παγκανίνι, σύμβουλος της UNICEF σε θέματα υγείας. Ελλειψη τροφής παρουσιάζεται στο Αφγανιστάν εδώ και είκοσι χρόνια αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί όχι μόνο λόγω του πολέμου αλλά και λόγω της μεγάλης λειψυδρίας.

Ενας άλλος λόγος αυτής της αύξησης της εμφάνισης ραχιτικών παιδιών είναι η κακή διατροφή τους. Σημειώνεται ότι το 8% των παιδιών τρέφονται ελλιπώς. Οι άνθρωποι που ο Δρ Παγκανίνι συνάντησε στο βόρειο μέρος της χώρας, που έχει πληγεί περισσότερο από την ξηρασία, του είπαν ότι δεν έχουν πλέον ζώα και ότι τρέφονται μόνο με ψωμί και με τσάι.

“Θεωρώ ότι το μέλλον είναι σκοτεινό γιατί χωρίς ειρήνη, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά επίλυση του προβλήματος και απ’ ότι φαίνεται η ειρήνη δεν βρίσκεται στη γωνία του δρόμου”, πρόσθεσε ο Δρ Παγκανίνι που επισήμανε ότι άρχισαν ήδη και νέες μετακινήσεις πληθυσμού προς το νότο με την ελπίδα εύρεσης τροφής.

“Μέχρι τώρα δεν βλέπουμε στο Αφγανιστάν να πεθαίνουν οι άνθρωποι κατά χιλιάδες, λόγω των μηχανισμών αλληλεγγύης της αφγανικής κοινωνίας, αλλά μια μαζική καταστροφή ενδέχεται να βρίσκεται προ των πυλών”, επισήμανε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση