Το κάπνισμα εχθρός της ομορφιάς

Το κάπνισμα εχθρός της ομορφιάςΤο κάπνισμα εκτός των σοβαρών επιπτώσεων που έχει στην υγεία, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, φαίνεται ότι επιδρά αρνητικά και στην ομορφιά του προσώπου. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν, ότι η βλαβερή αυτή συνήθεια προκαλεί την εμφάνιση ρυτίδων στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα οι καπνιστές να δείχνουν πιο γερασμένοι. Βρετανοί ερευνητές μάλιστα πιστεύουν ότι ανακάλυψαν και την αιτία αυτού του φαινομένου και ισχυρίζονται ότι και μόνο από το πρόσωπο κάποιου μπορούν να συμπεράνουν εάν είναι καπνιστής ή όχι. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό “Lancet”, από τον καθηγητή δερματολογίας κ. Antony Young, αναφέρεται ότι το κάπνισμα ενεργοποιεί γονίδιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για ένα ένζυμο του δέρματος που διασπά το κολλαγόνο.

Το κολλαγόνο είναι η βασική δομική πρωτεΐνη του δέρματος. Είναι η κύρια αιτία, μαζί με τη σωστή ενυδάτωση, που το δέρμα διατηρείται ελαστικό. Όταν το κολλαγόνο αρχίζει και αποδομείται το δέρμα αρχίζει και παρουσιάζει ρυτίδες, οι οποίες γίνονται πιο ορατές στο πρόσωπο.

Ο κ. Young και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο “Guy’s, Kings και St Thomas” στο Λονδίνο, μέτρησαν τις συγκεντρώσεις του γονιδίου ΜΜΡ-1, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση του κολλαγόνου. Μελέτησαν το δέρμα 14 καπνιστών και 14 μη καπνιστών και βρήκαν ότι γονίδιο βρίσκεται σε σημαντικά πιο μεγάλες συγκεντρώσεις στους καπνιστές.

Ο κ. Young ισχυρίζεται ότι αυτή είναι μια πρώτη ένδειξη του λόγου, εξαιτίας του οποίου, το δέρμα των καπνιστών είναι πιο ρυτιδωμένο και έχει μια πιο γκρίζα χροιά. Μάλιστα επισημαίνει ότι οι αλλοιώσεις είναι τόσο έντονες, ώστε ο καπνιστής ξεχωρίζει από τον μη καπνιστή από την εμφάνιση του προσώπου του και μόνο. Επίσης προειδοποιεί ότι και η υπεριώδης ακτινοβολία, προκαλεί στο δέρμα παρόμοια αποτελέσματα με το κάπνισμα.

Η κ. Amanda Sandford, διευθύντρια έρευνας στο ίδρυμα “Action on Smoking and Health”, δήλωσε ότι ελπίζει ότι το αποτέλεσμα της έρευνας θα χρησιμεύσει σαν προειδοποίηση ειδικά για τους νέους καπνιστές.

“Είναι ειρωνικό”, είπε η κ. Sandford, “εάν σκεφθεί κανείς ότι, οι περισσότεροι έφηβοι ξεκινούν το κάπνισμα για να δείχνουν πιο ώριμοι και τελικά φθάνουν σε μια ηλικία, όπου πρέπει να το σταματήσουν, γιατί τους γερνάει”.

Και κατέληξε: “Η καλύτερη θεραπεία ομορφιάς – και μάλιστα με διαφορά – είναι η διακοπή του καπνίσματος”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση