Πρόβλημα ο χρόνος επώασης της νόσου των τρελλών αγελάδων

Η διάρκεια επώασης της νέας μορφής της νόσου Κρόιτζφελντ-Γιάκομπ (nvMCJ) μπορεί να είναι 10 με 16 χρόνια και το γεγονός αυτό, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της νόσου. Αυτό ανακοίνωσε ο καθηγητής Ρόι Αντερσον, ειδικός για τη νόσο των τρελλών αγελάδων, ο οποίος βασίστηκε σε έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οπως ανέφερε ο κ. Αντερσον, το πόρισμα της έρευνας που αφορούσε το θάνατο πέντε ατόμων από το Κένιμπρο, στην κεντρική Αγγλία, αναφέρει ότι οι θάνατοι αυτοί, σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο οι κρεοπώλες της περιοχής χειρίστηκαν το κρέας.

Οι υγειονομικές αρχές κατέληξαν σε μια “πολύ αποδεκτή εξήγηση”: Οι κρεοπώλες πρέπει να έπιασαν το κρέας που προοριζόταν για κατανάλωση ή με γυμνά χέρια ή με μαχαίρια, που έφεραν ίχνη από μυαλά βοοειδούς. Σε αυτά τα ίχνη θα πρέπει να υπήρχε η πρωτεΐνη prion, που είναι ο μολυσματικός παράγοντας της νόσου.

Σύμφωνα με τον κ. Αντερσον, από τη δεκαετία του 1970, η επαφή με γυμνά χέρια μυαλών στα κρεοπωλεία είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Δυστυχώς, ένας ή δύο κρεοπώλες συνέχισαν να αφαιρούν οι ίδιοι τα μυαλά από τα ζώα που είχαν σφαγεί, κάτι που προκάλεσε κίνδυνο διασταυρωμένης μόλυνσης.

Και ο ερευνητής κατέληξε: “Η περίοδος επώασης είναι πολύ μακρά και αυτό είναι απογοητευτικό. Η εξάπλωση της επιδημίας θα περιοριζόταν στο ήμισυ, αν η διάρκεια επώασης της νόσου ήταν μικρότερη”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση