βρογχιτιδα | ρηξη προδρομικών αγγείων | αρχαια ελλαδα νηστεια | παραισθησεις | καθήλωση στο στοματικό στάδιο

Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκειαΟι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από στεφανιαία νόσο απ' ότι ο γενικός πληθυσμός. Σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χρόνια περιοδική αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή διύλιση η συχνότητα στεφανιαίας νόσου είναι περίπου 40% και η υπερτροφία της αριστερής κοιλίας 75%, ενώ η καρδιαγγειακή θνησιμότητα έχει υπολογιστεί ότι ανέρχεται στο 9% ετησίως, όπως τονίστηκε στο 2ο Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο με θέμα "Ποιότητα ζωής στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια", που έγινε στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του καθηγητού παθολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κ. Αχιλλέα Τουρκαντώνη.

Οπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας του Α.Π.Θ. κ. Χριστόδουλος Πλιάκος η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιο συχνή (περίπου 40%) σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια από ό,τι στο γενικό πληθυσμό. Η υπέρταση, πρόσθεσε, παίζει μεγάλο ρόλο στην παθογένεια της στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ο πρώιμος και επαρκής έλεγχός της είναι λογικό να έχει μια μεγάλη επίδραση στην εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο παιδονεφρολόγος κ. Κ. Στεφανίδης τόνισε, ότι τα παιδιά με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια έχουν αρκετούς διατροφικούς και άλλους περιορισμούς, που έχουν άμεση επίπτωση στην ποιότητα της ζωής τους, η οποία επιδεινώνεται όσο μειώνεται η νεφρική τους λειτουργία.

Η δυνατότητα για επιλογή της τεχνικής εξωνεφρικής κάθαρσης έχει συσχετιστεί με την ποιότητα της ζωής και συγκεκριμένα οι ασθενείς σε περιτοναϊκή κάθαρση έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής από εκείνους, που αντιμετωπίζονται με αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο. Η νεφρική μεταμόσχευση είναι η θεραπεία εκλογής των παιδιών με τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, κατέληξε ο ομιλητής.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.