κροταφική αρτηρίτιδα θεραπεία | εκκολπωματα εντερου | loimoksi pirero | ηπατικη ανεπαρκεια | μεγακολο | δυσπλασια

Μέτρα για ασφαλή μεταφορά ραδιενεργών υλικώνΜέτρα για την ασφαλή μεταφορά ραδιενεργών υλικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνει η Ευρωβουλή με ψήφισμα που ενεκρίθη από την Ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία (410 υπέρ, 73 κατά 21 αποχές). Τη σχετική έκθεση παρουσίασε ο Ελληνας ευρωβουλευτής κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε οτι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ασχολήθηκε με το θέμα αρχής, για το εάν θα πρέπει ή όχι να χρησιμοποιείται η πυρηνική ενέργεια, διότι είναι της αρμοδιότητας των κρατών -μελών και όχι της Ενωσης. Αντίθετα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει εμφαση στην ουσία του ζητήματος που είναι η ασφαλής μεταφορά ραδιενεργών υλικών και συνεπώς η πιστή τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η ασφάλεια έχει την απόλυτη προτεραιότητα έναντι της οικονομικής απόδοσης του ανεφοδιασμού και η πυρηνική βιομηχανία οφείλει να τηρεί αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς περί μεταφορών.

Με το ψήφισμα ζητείται από την Επιτροπή να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης σε ο,τι αφορά τη μεταφορά ραδιενεργών υλικών εντός της ΕΕ και στα σύνορά της, να αξιολογήσει την οικονομική και κοινωνική σκοπιμότητά τους, ιδίως από άποψη δημόσιας υγείας, και να καταλήξει στα μέσα που θα πρέπει να προταθούν για τον εξορθολογισμό αυτών των μεταφορών.

Ζητείται επίσης η εφαρμογή της αρχής της εγγύτητας , τη χρήση δηλαδή της συντομότερης δυνατής απόστασης και αποφυγή στο μέτρο του δυνατού, των μεταφορών μέσω πυκνοκατοικημένων περιοχών. Προτείνεται επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και η πλήρης εφαρμογή των διεθνών κανονισμών για τη μεταφορά ραδιενεργών υλικών.

Ζητείται τέλος, να ενημερώνονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διέλευση αυτοκινητοπομπών μεταφοράς επικίνδυνων υλικών από το έδαφός τους ή από γειτονικά εδάφη, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τα αναγκαία διαχειριστικά και κατεπείγοντα μέτρα σε περίπτωση ατυχήματος σύμφωνα με την αρχή της ευθύνης και της δημόσιας ασφάλειας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.