Τα τρανς λιπαρά οξέα, εχθρός της καρδιάς

Η αυξημένη πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων, ακόμα και κατά 2% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας, σχετίζεται με την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου, όπως προκύπτει από έρευνα από Ολλανδούς επιστήμονες, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού The Lancet.

Στην έρευνα μετείχαν 667 άνδρες ηλικίας 64-84 χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και οι άλλοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων καταγράφθηκαν για δέκα χρόνια (1985-1995).

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι από το 1985 η μέση πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων μειώθηκε από 4.3% σε 2%. Ομως ακόμα και αυτό το μικρό ποσοστό του 2% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας, βρέθηκε ότι αυξάνει το σχετικό κίνδυνο για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Τα τρανς λιπαρά οξέα είναι ισομερή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (φυτικά έλαια), τα οποία έχουν υποστεί μερική ή ολική υδρογόνωση προκειμένου να μεταβούν σε στερεή μορφή, όπως η μαργαρίνη.

Ολες οι τελευταίες έρευνες που έχουν δείξει τις αρνητικές επιδράσεις των τρανς λιπαρών οξέων, έχουν οδηγήσει και τη βιομηχανία τροφίμων να αλλάξει τις μεθόδους παραγωγής μαργαρίνης και φυτικού λίπους, ώστε να μην παράγονται τρανς ισομερή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση