Αντιδράσεις Φαρμακοποιών για τα κλειστά επαγγέλματα

Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ για τα κλειστά επαγγέλματα, αν υιοθετηθούν από την κυβέρνηση, θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τον κλάδο των Φαρμακοποιών και θα δημιουργήσουν τεράστια αναστάτωση στον ευαίσθητο χώρο του φαρμάκου. Αυτά τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δημήτριος Βαγιωνάς, σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε με αφορμή την δημοσιοποίηση της μελέτης ΚΕΠΕ για τα αποκαλούμενα «κλειστά» επαγγέλματα.

Ο κ. Βαγιωνάς επεσήμανε ότι το επάγγελμα του Φαρμακοποιού δεν είναι κλειστό, αφού ασκείται στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις και προδιαγραφές. Στην Ελλάδα, είπε, αναλογούν μόνο 1.100 κάτοικοι ανά φαρμακείο την στιγμή που στην Ευρώπη η μέση αναλογία είναι πάνω από 3.600 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός των φαρμακείων εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση των πολιτών στις φαρμακευτικές υπηρεσίες και μεγάλη ελευθερία επιλογής φαρμακείου.

Επιπλέον την τελευταία τριετία έχουν ανοίξει στην Ελληνική επικράτεια περισσότερα από 450 φαρμακεία. Γεγονός που αποδεικνύει ότι το φαρμακευτικό επάγγελμα δεν μπορεί κανείς να το κατατάξει στην κατηγορία των «κλειστών».

Αναφερόμενος στη μελέτη του ΚΕΠΕ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είπε, ότι βρίθει ανακριβειών και λανθασμένων στοιχείων, αλλά και χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και άγνοια της πραγματικότητας. Κάνοντας κριτική ανάλυση επί μέρους κύριων σημείων της μελέτης του ΚΕΠΕ ο κ. Βαγιωνάς επεσήμανε τα εξής:

– Ανταγωνισμός τιμών στο φάρμακο δεν υφίσταται πουθενά στην Ευρώπη. Θα αποτελούσε αρνητική διεθνή πρωτοτυπία να υπάρξει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

– Το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών στην Ελλάδα (24,9% είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη και όχι από τα υψηλότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΠΕ.

– Τα Ταμεία δεν έχουν λάβει ούτε μια δραχμή από τον προϋπολογισμό σε αντικατάσταση των επιβαρύνσεων από το 1998, όπως αναφέρεται στην μελέτη του ΚΕΠΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στο ΤΣΑΥ οφείλονται πάνω από 30 δισ.

Ο κ. Βαγιωνάς αναφέρθηκε επίσης:

– Στην πιθανότητα θεσμοθέτησης εκπτώσεων, πράγμα που αν συμβεί, όπως είπε θα οδηγήσει, μεταξύ των άλλων, στην δημιουργία κυκλωμάτων κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και στην αύξηση των δαπανών για φάρμακα.

– Στα στρατιωτικά φαρμακεία (όπου η κάθε συνταγή είναι 4 φορές ακριβότερη από μία συνταγή).

– Στην σπατάλη στα νοσοκομεία.

– Στο αμαρτωλό αδιαφανές σύστημα διακίνησης ακριβών φαρμάκων μέσω νοσοκομείων για εξωτερικούς ασθενείς για δήθεν άπορους και για οικονομικούς μετανάστες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση