στιγμα μεσογειακης αναιμιας | υποπαραθυρεοειδισμός | αναιμια στιγμα

Ανθρώπινα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο ποντικώνΤην ανάπτυξη ανθρώπινων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο ποντικών πέτυχαν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εύρεση νέων θεραπειών για ασθένειες όπως oι νόσοι του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας StemCells Inc. της Καλιφόρνια, αφού απομόνωσαν ανθρώπινα εμβρυονικά κύτταρα, τα μετεμφύτευσαν στον εγκέφαλο ποντικών. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς από αυτά τα κύτταρα αναπτύχθηκε μια πλήρης σειρά ανθρώπινων εξειδικευμένων νευρικών κυττάρων. Οπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της εταιρείας, κ. Αν Τσουκαμότο, στόχος της εταιρείας, δεν είναι να αναδημιουργήσει έναν ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά να συμβάλλει στην προσπάθεια κατανόησης της λειτουργίας των εμβρυονικών κυττάρων και πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ κ. Ιρβινγκ Βάισμαν, ο οποίος συμμετείχε στο διετές ερευνητικό πρόγραμμα, είπε ότι το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η παραγωγή ποντικών με εγκεφάλους που θα αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από ανθρώπινα κύτταρα, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει το θέμα να εξεταστεί επισταμένως από ηθικής απόψεως.

Οπως εξήγησε ο κ. Βάισμαν, τα ανθρώπινα κύτταρα μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες ανάπτυξης που τους δίνει ο εγκέφαλος του ποντικού, δημιουργώντας ανθρώπινα στοιχεία σε αυτό που είναι ολοφάνερα ένας εγκέφαλος ποντικού.

Η κ. Τσουκαμότο από την πλευρά της είπε ότι το πείραμα απέδειξε πως η διαδικασία που ακολουθεί η εταιρεία για την απομόνωση και την ανάπτυξη ανθρώπινων εμβρυονικών κυττάρων είναι εφαρμόσιμη και ότι θα δημιουργηθούν τράπεζες κυττάρων, για μελλοντική μεταμόσχευση σε ανθρώπους.

Και οι δύο επιστήμονες υπογράμμισαν ότι η έρευνα τους, μολονότι αποτελεί επανάσταση στον αμφιλεγόμενο κόσμο της μελέτης των εμβρυονικών κυττάρων, δεν στόχευε σε καμία περίπτωση να μπερδέψει τα όρια μεταξύ ανθρώπου και ζώου.

Ο κ. Βάισμαν πάντως είπε ότι έχει ήδη ζητήσει από μια επιτροπή να εξετάσει το ζήτημα και να αποφασίσει αν υπάρχουν προβλήματα ηθικής για να προχωρήσει η μελέτη. "Ο στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε ποντίκια με ανθρώπινο μυαλό" είπε. "Ομως οι ειδικοί επί της ηθικής και όχι οι αυτοί που κάνουν τα πειράματα θα καθορίσουν τα όρια" κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.