Ανθρώπινα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο ποντικών

Ανθρώπινα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο ποντικώνΤην ανάπτυξη ανθρώπινων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο ποντικών πέτυχαν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εύρεση νέων θεραπειών για ασθένειες όπως oι νόσοι του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας StemCells Inc. της Καλιφόρνια, αφού απομόνωσαν ανθρώπινα εμβρυονικά κύτταρα, τα μετεμφύτευσαν στον εγκέφαλο ποντικών. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς από αυτά τα κύτταρα αναπτύχθηκε μια πλήρης σειρά ανθρώπινων εξειδικευμένων νευρικών κυττάρων. Οπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της εταιρείας, κ. Αν Τσουκαμότο, στόχος της εταιρείας, δεν είναι να αναδημιουργήσει έναν ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά να συμβάλλει στην προσπάθεια κατανόησης της λειτουργίας των εμβρυονικών κυττάρων και πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ κ. Ιρβινγκ Βάισμαν, ο οποίος συμμετείχε στο διετές ερευνητικό πρόγραμμα, είπε ότι το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η παραγωγή ποντικών με εγκεφάλους που θα αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από ανθρώπινα κύτταρα, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει το θέμα να εξεταστεί επισταμένως από ηθικής απόψεως.

Οπως εξήγησε ο κ. Βάισμαν, τα ανθρώπινα κύτταρα μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες ανάπτυξης που τους δίνει ο εγκέφαλος του ποντικού, δημιουργώντας ανθρώπινα στοιχεία σε αυτό που είναι ολοφάνερα ένας εγκέφαλος ποντικού.

Η κ. Τσουκαμότο από την πλευρά της είπε ότι το πείραμα απέδειξε πως η διαδικασία που ακολουθεί η εταιρεία για την απομόνωση και την ανάπτυξη ανθρώπινων εμβρυονικών κυττάρων είναι εφαρμόσιμη και ότι θα δημιουργηθούν τράπεζες κυττάρων, για μελλοντική μεταμόσχευση σε ανθρώπους.

Και οι δύο επιστήμονες υπογράμμισαν ότι η έρευνα τους, μολονότι αποτελεί επανάσταση στον αμφιλεγόμενο κόσμο της μελέτης των εμβρυονικών κυττάρων, δεν στόχευε σε καμία περίπτωση να μπερδέψει τα όρια μεταξύ ανθρώπου και ζώου.

Ο κ. Βάισμαν πάντως είπε ότι έχει ήδη ζητήσει από μια επιτροπή να εξετάσει το ζήτημα και να αποφασίσει αν υπάρχουν προβλήματα ηθικής για να προχωρήσει η μελέτη. “Ο στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε ποντίκια με ανθρώπινο μυαλό” είπε. “Ομως οι ειδικοί επί της ηθικής και όχι οι αυτοί που κάνουν τα πειράματα θα καθορίσουν τα όρια” κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση