Οι ρίζες της κακής διάθεσης στον εγκέφαλο

Οι άνθρωποι που έχουν μόνιμα κακή διάθεση, χαρακτηρίζονται από μία περιοχή του εγκεφάλου η οποία παρουσιάζει πιο έντονη δραστηριότητα από το φυσιολογικό, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Νάσβιλ των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν η υπερδραστηριότητα αυτή προκαλεί την κακή διάθεση ή αν συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή αν αποτελεί μία αντίδραση του εγκεφάλου στην κακή διάθεση.

Η περιοχή αυτή του εγκεφάλου ονομάζεται ventromedial prefrontal cortex, βρίσκεται λίγο πιο πίσω από το δεξί μάτι στους δεξιόχειρες και έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι επηρεάζει τον ρυθμό της καρδιάς, την αναπνοή, την οξύτητα του στομάχου, την εφίδρωση και άλλες, ανάλογες λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος που σχετίζονται και με την διάθεση ενός ατόμου.

Οι ερευνητές μελέτησαν με την βοήθεια της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων, την δραστηριότητα της περιοχής αυτής σε 89 άτομα, τα οποία συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια, προκειμένου να εκτιμηθεί με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό τρόπο η διάθεση τους, τόσο την ώρα της εξέτασης, όσο και κατά την διάρκεια του τελευταίου μήνα πριν από αυτή. Η εξέταση έγινε ενώ οι εξεταζόμενοι ήταν σε ηρεμία.

Οπως διαπιστώθηκε, σε όσους ανέφεραν αισθήματα θυμού, άγχους και ευεραιθηστότητας, η αιμάτωση στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.

Η κατανόηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε σχέση με τη διάθεση ενός ατόμου αποτελεί το κλειδί, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, για την εύρεση αποτελεσματικών θεραπειών κατά της κατάθλιψης από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση