ομφαλοκηλη | κοπρανα που επιπλεουν | φωτογραφιες λευκοπλακιας | σκυλοςδερματιτιδσ | συνδρομο του αναπνευστικου

Οι ρίζες της κακής διάθεσης στον εγκέφαλοΟι άνθρωποι που έχουν μόνιμα κακή διάθεση, χαρακτηρίζονται από μία περιοχή του εγκεφάλου η οποία παρουσιάζει πιο έντονη δραστηριότητα από το φυσιολογικό, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Νάσβιλ των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν η υπερδραστηριότητα αυτή προκαλεί την κακή διάθεση ή αν συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή αν αποτελεί μία αντίδραση του εγκεφάλου στην κακή διάθεση.

Η περιοχή αυτή του εγκεφάλου ονομάζεται ventromedial prefrontal cortex, βρίσκεται λίγο πιο πίσω από το δεξί μάτι στους δεξιόχειρες και έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι επηρεάζει τον ρυθμό της καρδιάς, την αναπνοή, την οξύτητα του στομάχου, την εφίδρωση και άλλες, ανάλογες λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος που σχετίζονται και με την διάθεση ενός ατόμου.

Οι ερευνητές μελέτησαν με την βοήθεια της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων, την δραστηριότητα της περιοχής αυτής σε 89 άτομα, τα οποία συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια, προκειμένου να εκτιμηθεί με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό τρόπο η διάθεση τους, τόσο την ώρα της εξέτασης, όσο και κατά την διάρκεια του τελευταίου μήνα πριν από αυτή. Η εξέταση έγινε ενώ οι εξεταζόμενοι ήταν σε ηρεμία.

Οπως διαπιστώθηκε, σε όσους ανέφεραν αισθήματα θυμού, άγχους και ευεραιθηστότητας, η αιμάτωση στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.

Η κατανόηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε σχέση με τη διάθεση ενός ατόμου αποτελεί το κλειδί, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, για την εύρεση αποτελεσματικών θεραπειών κατά της κατάθλιψης από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.