Η Βουλή ψήφισε το ΕΣΥ. Στο ΣτΕ οι Πανεπιστημιακοί

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του, υπογραμμίζοντας ότι «Δεν νοείται ο γιατρός να είναι δημόσιος υπάλληλος» και ότι οι νέοι γιατροί του ΕΣΥ θα προσλαμβάνονται με σύμβαση πενταετίας και θα μονιμοποιούνται μετά από τρεις ανοιχτές κρίσεις. Ο Α. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τον θεσμό του κλινικού καθηγητή «καινοτομία που πράγματι θα βοηθήσει» και τόνισε την ανάγκη να μεταφερθούν οι πανεπιστημιακές κλινικές στα καινούργια κτίρια των νοσοκομείων Χαϊδαρίου και Παπαγεωργίου. Σε ότι αφορά τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία, ο κ.Παπαδόπουλος είπε ότι η τιμή της επίσκεψης για τους ασθενείς θα καθοριστεί στις 20.000 δραχμές.

Αν και η Ν.Δ. ήταν αντίθετη στο νομοσχέδιο, ο Α. Παπαδόπουλος βρήκε άλλη μία φορα σύμμαχο στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συμφώνησε απόλυτα μαζί του σχετικά με τη μονιμότητα των γιατρών, με την ανάγκη για τη μεταφορά των κλινικών αλλά και με τον θεσμό των κλινικών καθηγητών, ζητώντας ωστόσο το δικαίωμα του γιατρού να επιλέγει το καθεστώς εργασιακής σχέσης που εκείνος επιθυμεί. Ο υπουργός Υγείας, διευκρίνισε ότι το καθεστώς της πλήρους και όχι αποκλειστικής απασχόλησης έχει αποριφθεί, καθώς όταν δοκιμάστηκε, μόνον 164 από τους 10.000 γιατρούς το αποδέχθηκαν. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στη διάταξη που αφορά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, τονίσε ότι θα ισχύσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ‘Χρειάζονται κανόνες και αρχές για όλους και όχι ιδιαίτερα προνόμια…’.

Κορυφώνονται εν τω μεταξύ οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών γιατρών για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που, όπως υποστηρίζουν, παρεμποδίζουν και παραβιάζουν την αυτοτέλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Τα μέλη του συλλόγου ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής Αθηνών θα απέχουν εώς και την Πέμπτη από το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους, ενώ δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ, προκειμένου να διαφυλάξουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και τη λειτουργική ανεξαρτησία τους.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Α. Κουτσελίνης ζήτησε να αποσυρθούν έστω και την ύστατη στιγμή τα επίμαχα άρθρα προκειμένου να υπάρξει διάλογος με το υπουργείο Υγείας, το οποίο είναι ουσιαστικά αναρμόδιο να ρυθμίσει θέματα που αφορούν στο πανεπιστήμιο. Οπως επισήμανε ο κ. Κουτσελίνης, το κλινικό έργο, η εκπαίδευση και η έρευνα που ασκούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί είναι έννοιες που σαφώς δεν πρέπει να διαχωρίζονται, καθώς ‘δεν μπορεί να υπάρξει διδασκαλία χωρίς τον άρρωστο’. Η πρόεδρος του συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Λίλα Αστερίου τόνισε ότι η φιλοσοφία του κόστους-οφέλους των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, δεν μπορεί να ισχύει για την εκπαίδευση. Οσον αφορά τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία, τόσο ο κ. Κουτσελίνης όσο και η κ. Αστερίου έκριναν το μέτρο αυτό ανεφάρμοστο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση