Ανωμερίτης: Το λάδι στο κέντρο της Ευρωπαϊκής διατροφής

“Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρωπαϊκό πρότυπο διατροφής που να μην εμπεριέχει και τα τρόφιμα εκείνα που, ιστορικά, ο Νότος της Ευρώπης, έχει μάθει να τρώει”. Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Γεωργίας κ. Ανωμερίτης σε ημερίδα “Ελαιόλαδο – Ευρωπαϊκό πρότυπο διατροφής”, ο οποίος στην συνέχεια ανέφερε:

“Το λάδι είναι ένα εθνικό προϊόν, όχι μόνο για τη διατροφική του αξία, αλλά και γιατί από τα εισοδήματα αυτού του προϊόντος, καθώς επίσης και από τις ενισχύσεις, έχουμε κύριο ή συμπληρωματικό εισόδημα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Φυσικά έχουν καλλιεργηθεί αρκετοί μύθοι γύρω απ’ αυτό το προϊόν και αυτό ακριβώς επειδή έχει αυτή τη σημασία που έχει. Ο πρώτος είναι, ότι το εισόδημα διαχρονικά και στη δεκαετία του ’90 μειώνεται. Αυτό όμως δεν ισχύει, διότι αν πάρει κανείς εμπορική τιμή και του αθροίσματος, εμπορικής τιμής επί ποσότητα συν επιδοτήσεις θα δει, ότι κάθε χρόνο έχουμε και μια σημαντική αύξηση του τελικού εισοδήματος.

Το δεύτερο είναι, ότι έχει εγκαταλειφθεί η ελαιοκαλλιέργεια στην τύχη της και ότι δεν την στηρίζουμε. Αυτός είναι ένας επίσης μεγάλος μύθος, τον οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όταν συζητάμε και πάμε να πάρουμε αποφάσεις και να βγάλουμε συμπεράσματα.

Ενα τρίτο θέμα που πρέπει κανείς να θέσει, είναι οι επιδοτήσεις μέσα από το νέο κανονισμό, εννοώ τον κανονισμό τον ισχύοντα. Είναι γεγονός, ότι ήρθε αυτή η ανατροπή της διαίρεσης σε μικρούς και μεγάλους παραγωγούς, αυτά όλα έχουν εξεταστεί, έχουν απαντηθεί. Μπορεί οι μικροί παραγωγοί να ήταν το 60% των παραγωγών, αλλά η συνολική τους παραγωγή δεν ξεπερνούσε το 25%- 30%.

Οι επενδύσεις σ’ αυτό το χώρο που χρειάζονται είτε για την παραγωγή του λαδιού, είτε για την προώθησή του στις αγορές, απαιτούν μακροχρόνιο σχεδιασμό. Αρα και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα προϊόν που δεν μπορούμε να το βλέπουμε και δεν μπορούμε να πούμε σ’ αυτόν που το παράγει, ότι ξέρεις θα βλέπεις μέχρι δύο χρόνια και στα δύο χρόνια θα ξαναδούμε.”

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση