Αρχισαν οι κλινικές δοκιμές της θαλιδομίδης σε καρκινοπαθείς

Η θαλιδομίδη, το φάρμακο κατά της πρωινής ναυτίας των εγκύων που απαγορεύτηκε το 1962 στη Βρετανία μετά τη γέννηση δεκάδων χιλιάδων παιδιών σε όλον τον κόσμο με σοβαρές δυσμορφίες, επανέρχεται αυτή τη φορά ως φάρμακο κατά του καρκίνου. Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως άρχισαν κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα και δεν είναι δυνατόν να εγχειριστούν, για να διαπιστώσουν αν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του καρκίνου και αν εμποδίζει τη μετάσταση και την επανεμφάνισή του. Η θαλιδομίδη διατίθεται στη Βρετανία μόνο για αυστηρά ελεγχόμενα κλινικά πειράματα. Περίπου δέκα καρκινοπαθείς παίρνουν ήδη καθημερινά μια δόση θαλιδομίδης σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου και από το νοσοκομείο του Μιντλέσεξ ελπίζουν πως ο αριθμός των εθελοντών θα φτάσει τους τριάντα.

“Θέλουμε να σταματήσουμε την επέκταση του καρκίνου, εκμεταλευόμενοι αγγείων”, τόνισε ο Δρ. Σιου Μινγκ Λι, επικεφαλής των δοκιμών για τις ιδιότητες της θαλιδομίδης. Δεν είμαστε σίγουροι για το πως δρα όμως γνωρίζουμε ότι μπορεί να σταματήσει τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων. Η θαλιδομίδη παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1953 από έναν γερμανό επιστήμονα. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως τη δεκαετία του ’50 και του ’60 ως φάρμακο κατά της ναυτίας στις έγκυες μέχρι που οι γιατροί ανακάλυψαν πως τα παιδιά που γεννήθηκαν είχαν σοβαρές δυσμορφίες στα άκρα γιατί το φάρμακο εμπόδιζε την τροφοδοσία τους με αίμα. “Η θαλιδομίδη έχει καταγραφεί στο μυαλό των περισσότερων ως κάτι τρομακτικό, όμως έχει μοναδικές ιδιότητες”, επισημαίνει ο Γκόρντον Μακβί της βρετανικής Αντικαρκινικής Εκστρατείας που χρηματοδοτεί τις δοκιμές.

Ο Δρ. Λι πιστεύει ότι το φάρμακο μπορεί να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία ώστε να φτάνουν μεγαλύτερες ποσότητες του φαρμάκου της χημειοθεραπείας στον όγκο και όταν ο όγκος εξαφανιστεί, η θαλιδομίδη μπορεί να σταματήσει τη ροή αίματος με αποτέλεσμα να μην επανεμφανιστεί ο όγκος. Η μελέτη του Λι είναι μια από τις πολλές που συνδέουν τη θαλιδομίδη με τις θεραπείες του καρκίνου των νεφρών, του δέρματος και του στήθους. Επίσης το φάρμακο αυτό χορηγείται και στους ασθενείς με AIDS που έχουν εμφανίσει σάρκωμα Καπόζι, μια μορφή καρκίνου του δέρματος. Ο ίδιος αναμένει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε ένα χρόνο και υπογραμμίζει πως οι ασθενείς δεν έχουν καμιά παρενέργεια, παρά μόνο αυξημένο αίσθημα κούρασης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση